Livsmedelsverket tonar ner risken för matbrist

I spåren av viss hamstring och tomma hyllor i svenska butiker, tonar Livsmedelsverket ner risken för brist. Samtidigt är passagerarfärjorna från Danmark och Polen nu stoppade, så varuflöden måste ändras en del. 

Enligt Livsmedelsverket beror de tomma hyllorna på att butikers lager inte är anpassade efter oväntad efterfrågan av särskilda varor. Foto: Thinkstock

Lastbilsfärjor ska fortsätta att gå. Danmark säger att att godstrafik ska tillåtas passera in i Danmark, men personbilar avvisas från och med lördag 14/3 kl. 12. Huruvida godstrafik tillåts passera genom Danmark är lite oklart. 

Oslos flygplats Gardemoen har stängt för utländska medborgare att komma in i landet. För vilka transporter gränsen till Norge i övrigt är öppen är oklart.
 

Livsmedelsverket skriver:
Det finns i nuläget ingen livsmedelsbrist i Sverige. Även om specifika varor tillfälligt kan vara slut så fylls varor på efter hand eller kan ersättas av alternativa varor. Butikers lager är inte anpassade för en oväntad efterfrågan av enskilda varor, därför kan det tillfälligt bli tomt när många väljer att köpa samma sak. Dricksvattenproduktionen påverkas inte i nuläget.
 

Livsmedelsverkets bedömning grundar sig på regelbunden dialog med berörda aktörer inom dagligvaruhandeln och bland dricksvattenproducenter. Livsmedelsverket gör löpande beskrivningar och bedömningar av situationen och lämnar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
 

Livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Sverige köper i första hand livsmedel från andra länder i Nordeuropa.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 14 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste