Håller traditionella tjurauktionen online

Svensk Köttrasprövnings elitauktion i Gunnarp för individprövade tjurar brukar vara en stor folkfest, där upp emot 800 intresserade spekulanter samlas. Men i år blir evenemanget digitalt.

 

Tjurauktionen är en i raden av evenemang som fått ställa om till digitalt efter corona-utbrottet. Foto: Carolina Wahlberg

Årets auktion skulle egentligen gå av stapeln den 27 mars, men hålls nu istället som nätauktion den 27–28 mars, som en följd av arbetet med att hindra spridningen av covid-19 viruset. Det meddelar Svensk Köttrasprövning AB i ett pressmeddelande.

– Vi ser flera utmaningar med auktionen men tar vårt ansvar att inte bidra till ytterligare spridning av covid-19 viruset. Eftersom det här är växande avelstjurar som skall tjänstgöra i nya avels- och bruksbesättningar under våren så kan vi inte bara ställa in auktionen, säger Anders Wiklert, ordförande i Svensk Köttrasprövning AB.

Delar upp raserna

Auktionen kommer att genomföras vid en planerad tidpunkt under två dagar. Fredagen den 27 mars säljs tjurar av raserna simmental, angus, blonde, hereford och limousin. Lördagen den 28 mars säljs tjurar av rasen charolais.

– Vi har under rekordtid planerat om för en digital auktion istället för en fysisk. Tillsammans med auktionsförrättaren så har vi tagit fram ett system som skall säkerställa det ansvar vi har mot de prövande tjurägarana och hugade spekulanter att auktionen genomförs på ett korrekt sätt, säger Johanna Bengtsson, VD för Svensk Köttrasprövning AB.

Presenteras med video

Inför auktionen kommer man sätta upp en auktions-sajt där tjurarna presenteras med en video. Detta görs för att spekulanterna skall få möjlighet att se tjurarna på ett bra sätt då visning på prövningsstationen inte kan genomföras. Beprövad teknik kommer att användas vid budgivningen och rutinerna gällande ekonomi och köparregistrering kommer att likna de traditionella prövningsauktionerna.

– Genom att vi tagit beslutet i tid inför auktionen är jag trygg att vi kommer få en spännande auktion av prövningstjurar även 2020, säger Anders. Vi kommer att sälja många bra tjurar under auktionen och det finns goda möjligheter att få en bra prövad tjur som passar i den egna besättningen.

För löpande information följ Köttrasprövningens hemsida www.kottrasprovning.se  eller auktionsförrättarens hemsida www.hoab.se .

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste