Nytt avtal om korttidspermittering

Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) har tillsammans skrivit under ett nytt kollektivavtal efter regeringens förslag om korttidspermittering.

Från vänster: Henrik van Rijswijk, förhandlingschef Livsmedelsföretagen, Solweig Larsson, tredje ordförande Livs, Jolan Wennberg, andre ordförande Livs, Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen. Foto: Livsmedelsföretagen

Det nya avtalet är efterfrågat, särskilt av mindre företag som på grund av corona-pandemin tappat nästan all försäljning. Korttidspermitteringen innebär att staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att man kan undvika konkurser och uppsägningar.

– Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minkar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda. Jag vill rikta ett stort tack till Livs för snabb hantering av den här frågan. Men läget är fortsatt mycket allvarligt och vi vet inte hur länge den här krisen kan pågå. Därför vill jag starkt uppmana alla att fortsätta handla från sina lokala livsmedelsföretag. De allra flesta erbjuder take away, hemleveranser och andra kreativa lösningar, så det finns ingen anledning att sluta handla, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Det nya avtalet är Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundets sätt att ta ett gemensamt ansvar i en tid som är mycket svår för livsmedelsindustrin.

– Det är positivt att regeringen har agerat snabbt. Vi har tagit vårt ansvar för att trygga jobben inom livsmedelsproduktionen. Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag, säger Eva Gouvelin, förbundsordförande på Livsmedelsarbetareförbundet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste