Här är VW:s första eldrivna suv

Den är Volkswagens första eldrivna suv, men den första versionen finns bara med bakhjulsdrift. Lanseringen av ID.4 närmar sig.

Volkswagen ID.4 - nästa folk-elsuv? Den ska i alla fall bli billigare än Tesla, Jaguar I-Pace och koncernsyskonet Audi e-Tron.           Foto: Volkswagen Group

Förlagan – konceptbilen ID Crozz – visades i Shanghai våren 2017. Nu har Volkswagens konstruktörer och designer gjort sitt, och en något mera modest variant som fått namnet ID.4 och kan antas bli ett något billigare alternativ till de eldrivna suvarna Audi E-tron, Tesla Model X och Model Y och Jaguar I-Pace.

Volkswagen ID.4 släpps ut i bilhallarna någon gång under nästa år och kommer till att börja med i en bakhjulsdriven version och senare i en fyrhjulsdriven version. Den kommer också kunna snabbladdas med upp till 150 kilowatt. Räckvidden blir enligt VW upp till 50 mil.

Mycket mer detaljer än så om ID.4 avslöjar inte Volkswagen.

Om man sneglar på föregångaren till ID.4 – konceptbilen ID Crozz – så ges dock fler ledtrådar. ID Crozz var dryga 4,62 meter lång och hade ett rejält axelavstånd på 2,77 meter. Utifrån detta kan vi anta att nya ID.4 hamnar någonstans mellan Volkswagen-suvarna Tiguan och Tiguan Allspace och med för sin storlek goda innerutrymmen.

ID.4:s prislapp – och säkert också prestanda – bör hamna snäppet under eldrivna koncernsyskonet Audi E-tron och terrängegenskaperna bör bli jämförbara. Hugade spekulanter har således en välutrustad och hyfsat potent el-driven suv med en hög prislapp att vänta. För dem vars plånbok i hög grad styr bilvalet och som klarar sig med framhjulsdrift är Kia Nio EV och Hyundai Kona Electric billigare alternativ.

För dem som fortfarande behöver en suv med dragkrok och fyrhjulsdrift är det Tesla Model X som gäller. För dem som behöver en suv med dragkrok, fyrhjulsdrift och längre räckvidd är det fortfarande fossildrivet som gäller.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste