Förbered dig innan covid-19 når gården!

Alla har ett ansvar för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Men trots allt är risken att drabbas inte försumbar. Hur kan man som företagare förbereda sig för en situation då man själv eller personalen insjuknar? LRF tipsar i en checklista.  

Checklistan är framtagen av LRF i samarbete med andra branscher och myndigheter.

Se över dina rutiner

Se till att du har skriftliga rutiner som går att lämna över om du själv skulle bli sjuk. Det gäller framförallt de dagliga rutinerna, men även det som är ”special” och som bara du vet men som är viktigt för att produktionen ska fungera. Se också till att det finns dokumenterade kontaktvägar till de som är viktiga för just ditt företag, exempelvis veterinär, slakt, foderföretag med flera.

LRF:s omsorgsgrupper kan bistå med hjälp i en krissituation, via det egna nätverket eller via Maskinringar, Farmartjänst och liknande. Det kan även finnas möjlighet att under en tid får hjälp via Svenska Blå Stjärnan, som har utbildade personer för att sköta produktionsdjur.
Foto: Mostphotos

Se över ditt nätverk

Vem skulle du kunna be om hjälp om du själv inte kan sköta om dina djur? Tidigare anställda, grannar, släkt eller andra? Kontakta gärna personerna du tänker på redan nu och ställ frågan. Dessutom är det ett tillfälle att berätta om dina rutiner på gården innan det är skarpt läge.

Håll kontakten

Hjälp till att hålla koll. Kontakta gärna kollegor och grannar och kolla av så att de har det bra, samtidigt som du då visar att du har det bra.

Se över dina försäkrigar

Kolla med ditt försäkringsbolag vilket försäkringsskydd du har för att ta in utomstående arbetskraft om du blir oförmögen att jobba på grund av corona-viruset. 

 

Vad kan jag göra för att skydda mig från att smittas av corona?

  • Bedöm behovet av besök på gården. Minimera där det är möjligt, och undvik själv större folksamlingar. 
  • Håll avstånd till andra personer. 
  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten, torka med papper, inte med flergångs textilhanddukar. 
  • Undvik att röra vid ansikte eller ögon.

Källa: LRF.se/corona

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste