Fokuserar på att examen ska ske i tid

På Biologiska Yrkeshögskolan, BYS, har man sedan tidigare vissa distansutbildningar, vilket underlättar efter regeringens beslut att högskoleutbildning ska ske på distans.

På Biologiska Yrkeshögskolan undervisas eleverna nu via digitala plattformar och med hjälp av filminspelningar och livesändningar. Foto: Richard Cederfjärd

Skolans rektor Malin Ljungné berättar att BYS tillhör Västra Götalands naturbruksförvaltning, som också har flera vuxenutbildningar på distans, och säger att tack vare detta, och sina egna distansutbildningar, finns det en viss vana att bedriva utbildning på distans.

– Men några av våra utbildningar är platsbundna, där eleverna alltid är på plats, och de har gjort en stor omställning nu. Men då kan lärarna använda sina kollegor för att få hjälp med hur de ska tänka och hur de ska göra. Få hjälp att lägga upp övningar, live-sända eller spela in filmer, filminspelning är något vi jobbar mycket med.

– Yrkeshögskolor fungerar ju så att man måste söka om sina utbildningar, så det håller vi också på med mitt i den här omställningen. Vi utreder också om det finns behov i branschen av några nya utbildningar. Så vi försöker tänka framåt samtidigt som vi måste lösa massa akuta problem, det är en speciell situation, säger Malin Ljungné, rektor på BYS. Foto: Richard Cederfjärd

Olika digitala kanaler

På skolan finns en digital lärarplattform, men Malin berättar att just nu används flera olika kanaler.

– Någon har startat slutna Facebook-grupper och någon använder läroplattformen, det är lite beroende på vad man vill lägga upp och hur fort man vill att det ska gå.

Fortsatt LIA

I utbildningarna ingår lärande i arbete, LIA, ett projektarbete som eleverna kan välja att genomföra ute hos en arbetsgivare. Än så länge har skolan inga planer på att avbryta dessa.

– Så länge eleverna får vara kvar, och det får de flesta vara, så tycker vi att det är bra att de är där. Jag har lärare som väljer att åka ut till LIA-platserna och ger instruktioner på plats. Vi får se hur mycket vi klarar det, men det känns som ett sätt att ändå få praktisk undervisning, säger Malin och berättar att praktiska moment även kommer läras ut med hjälp av filminspelningar.

Tänka på annat sätt

Trots omständigheterna är hon positiv när hon berättar om det stora arbete som genomförs, och att man nu måste tänka på ett helt annat sätt i undervisningen.

– Både personal och studerande tar verkligen tag i det. Jag är så glad för att mina lärare verkligen engagerar sig i det här, de gör ett fantastiskt jobb och är beredda att jobba hårt för att det ska fungera och att undervisningen ska hålla en bra kvalitet, säger hon och fortsätter: 

– Inte för att förringa någonting, men jag hör på mina lärare att man får många nya idéer på hur man kan visa saker på ett annat sätt eller andra sätt att bedriva utbildning. Så det är ändå lite inspirerande mitt i allt kaos.

Examen i tid

Malin berättar att man lägger extra stort fokus på att undervisningen ska kunna fortgå för att terminen ska kunna avslutas i vanlig tid.  

– Vi har nästan 100 elever som tar sin examen i vår, för dem är det extra viktigt att vi faktiskt får till undervisning så att inte deras examen blir framskjuten. Många har ju redan arbete så de vill komma igång med sitt jobb.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vart tog sunt förnuft vägen?

Krönika: Man funderar en hel del vid flyghavresökandets långa dagar, promenerandes på fälten. Förnöjsamhet råder över grödornas tillstånd just i år, det ser bra ut så här långt. Det räcker ju inte för att nå framgång, men det ger förnöjsamhet just för stunden. Vi måste ha bättre villkor för näringen, tjäna mer pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar och generationsväxla. Vad är det egentligen som går trögt, vad behöver förbättras och vad är den svenska modellen? 

 

Kommentera