5-hjulig gödselspridare till Danmark

I dagarna levererades en självgående gödselspridare av det ovanligare slaget till en maskinstation i Danmark – Hydro Trike XL!

 

HydroTrike XL:s konstruktion ger en vändradie på smidiga 3,03 meter. HydroTrike-maskinen finns även i en modell med tre hjul – ett hjulpar bak och enkelhjulet fram. Båda modellerna är byggda på samma chassi.Foto: Vervaet


Hydro Trike XL är en självgående och femhjulsdriven gödselspridare och tillverkas av nederländska Vervaet. Tanken på Hydro Trike XL rymmer 20 kubikmeter och har kapacitet att ta 18 ton, men det speciella med maskinen är att den kombinerar allhjulsdriften med enbart ett främre hjul.

Det första exemplaret av Hydro Trike XL i Danmark levererades i dagarna till Kni Maskinstation i danska Jylland. Maskinstationen har sedan tidigare en liknande maskin från Vervaet – en Hydro Trike, som till skillnad från XL-modellen har tre hjul.

Två hydraulmotorer som är sammankopplade via en våtkoppling driver bakaxeln till det bakre hjulparet på Hydro Trike XL, där den ena av hydraulmotorerna automatiskt kopplas ur vid landsvägskörning. Det mittre hjulparet drivs av en egen hydraulpump och likaså det främre hjulet. Vändradien är smidiga 3,03 meter.

Motorn i Hydro Trike XL är en 12,9 liters rak dieselsexa från DAF Paccar som ger 530 hästkrafter. Maxhastigheten på landsväg är 40 km/h och på fältet 20 km/h.
 

Morten Damsgaard
Maskinbladet, Dk
Översättning
Pierre Kjellin
pierre@ja.se • 070-781 89 57

Artikeln publicerades måndag den 23 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste