Corona tvingar Paradiset i konkurs

Som ett resultat av corona-pandemin har matvarukedjan Paradiset i Stockholm nu satts i konkurs. Företagets grundare och vd Johannes Cullberg ser ingen möjlighet att finansiera verksamheten framåt.

"Vi såg ljuset i tunneln efter flera år av hårt arbete men mötte plötsligt ett Coronatåg i full fart mot oss som vi inte klarade av att hantera", skriver Johannes Cullberg vd och grundare för Paradiset. Foto: Jordbruksaktuellt

Johannes Cullberg grundare och vd till Paradiset säger till Jordbruksaktuellt att läget har förändrats helt på bara några veckor.

– Det känns helt fruktansvärt. I går en av de tuffaste dagarna i mitt liv, säger Johannes som ägnat de senaste sex åren åt matvarukedjan Paradiset.

Planen höll inte

Facebook-inlägg

På Paradisets facebook-sida skrev Johannes ett uppmärksammat inlägg för att meddela att företaget satts i konkurs. Där skriver han bland annat:

”Vi har flera gånger varit i tuffa situationer, men tillsammans har vi alltid lyckats reda ut det. Vi såg ljuset i tunneln efter flera år av hårt arbete men mötte plötsligt ett Coronatåg i full fart mot oss som vi inte klarade av att hantera.”

Samtidigt är han stolt över sitt arbete och de människor som valt att engagera sig för att hjälpa verksamheten.

”Jag är så oerhört stolt och tacksam för alla er som varit med på den här resan. Utan er hade det inte varit möjligt.”

Redan under 2018 gjorde Paradiset en rörelseförlust på 41,5 miljoner kronor, på en omsättning av 115 miljoner och beslutade att stänga två av sina fyra butiker i Stockholm. Men enligt Johannes var Paradiset äntligen på rätt väg och. Enligt Johannes har butikerna utvecklats positivt den sista tiden tack vare fantastiska medarbetare, leverantörer och kunder. Företaget hade precis lyckats säkra den finansiering som skulle behövas för att ta sig den sista biten som krävdes för att nå lönsamhet till år 2021. Men de negativa effekterna som corona orsakat på finansmarknaden gjorde att finansieringen inte kunde slutföras.

–Tajmingen kunde tyvärr inte varit sämre för oss. Nu lägger vi all kraft på att ta hand om våra medarbetare och leverantörer och att sköta våra butiker på bästa sätt så länge de har öppet. Det känns samtidigt oerhört tungt att resan nu är över. På någon vecka har många år av arbete och ett stort antal personers investeringar utraderats, säger han.

Tufft för småföretagare

Johannes meddelar samtidigt att han inte på något sätt gett upp om sin dröm att förverkliga sin vision om Paradiset och att han nu påbörjar arbetet med att på något sätt bygga upp något nytt. Han säger att det är en tuff tid för många småföretagare just nu och han vill uppmana alla att stötta företagare på de sätt de kan, utan att utsätta sig för onödig risk nu i samband med corona.

– Just nu behöver jag och många andra stöd från alla håll som går. För min del behöver jag visa att jag har många med mig, som tror på min vision och det jag jobbar för. Jag vill be folk att visa sin solidaritet genom att helt enkelt följa mitt instagramkonto #johannescullberg. I dessa tider är det en enkel åtgärd för att visa att man bryr sig och något som kommer betyda mycket för mig när jag ska övertyga andra om en affärsidé framöver.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste