Sorterna att odla i norr

Ett nordligare klimat kräver sina sorter. Nu publicerar Hushållningssällskapet en ny lista med sorter som föreslås för grönsaksodling i norra Sverige. 

 

Hushållningssällskapet listar sortförslag för grönsaks­odling i norra Sverige i en ny sammanställning. Foto: photos.com


Vid Öjebyn Agro Park testar Hushållningssällskapet olika sorter för att se vilka grödor som lämpar sig för odling i norr. Resultatet är nu presenterat i en ny lista, skriver Hållningssällskapet. 

Listan baseras på erfarenheter av det sortiment som funnits fram till 2019 och hänvisar till vilken fröfirma som säljer vilken sort. Sammanställningen listar allt ifrån kålsorter och lök till baljväxter och frilandsgurka i en ordning utifrån favoritsorter. 

Utmärkte sig ifjol 

Enligt Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets Öjebyn Agro Park och den som sammanställt listan, är det ett par sorter som utmärkte sig under 2019. 

 – Efter en sommar med stora angrepp av kålmal på de flesta kålväxter så blev det ändå fin kvalitet på spetskålen ’Dutchman’ här i Öjebyn. Den stod länge utan att spricka och hade bra storlek, säger hon i en intervju till Hushållningssällskapet.

Blomkål av sorten Emerauld, som blir limegrön och har en mild och fin smak, växte bra och fick bra kvalitét enligt Ann-Kristin. Andra positiva överraskningar var den gula moroten Yellowstone och den vita White satin. Båda morotssorterna växte bra ifjol, var krispiga, goda och har dessutom klarat sig länge lagrade. 

Ökad popularitet

Grönkålen, som både är en lättodlad och köldtålig gröda, står kvar i popularitet både i odling och konsumtion. Men även spetskål ökar bland konsumenternas intresse vilket kan innebära att fler börjar odla den, menar Ann-Kristin. 

Även sallater av olika färger och sorter som växer snabbt är populärt att odla nu. 

– Just utbudet av olika färger på grödor har ökat mycket de senaste åren till exempel inom morötter, rödbetor och grönkål. Det blir en vacker palett både i odlingen och på tallriken. 

Listan ”Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige 2020” finns nedladdningsbar på Hushållningssällskapets hemsida. 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste