Gård i västra Polen drabbad av ASF

Under vintern blev afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin i västra Polen ett faktum. Nu bekräftar polska myndigheter att viruset även påvisats i en tamgrisbesättning i regionen. 

Polen rapporterade sitt första fall av ASF 2014. Till en början var det de östra delarna av landet som var drabbade, både på vildsvin och tamgrisar. 

Men i november 2019 påvisades viruset även i de västra delarna av landet. Under vintern avancerade det allt längre västerut och det finns rapporter om att döda vildsvin hittats så nära som tolv kilometer från gränsen mot Tyskland. 

Hittills har det i de västra delarna av Polen endast rört sig om fall på vildsvin, men nu rapporterar bland annat Pig Progress att även en stor besättning är drabbad. Den aktuella gården ligger i närheten av Niedoradz i Lubusz-provinsen, knappt sju mil fågelvägen från tyska gränsen.

På gården fanns omkring 6 900 suggor och totalt cirka 23 700 grisar, vilket innebär att det är den största besättningen som drabbats hittills i landet. En mindre del av grisarna självdog. Resten har enligt uppgift slagits ut för att försöka hindra vidare smittspridning, och smittskyddszoner har upprättats kring gården. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste