Samarbete mot matsvinn
Aktörer i livsmedelsbranschen har kommit fram till en gemensam överenskommelse för att minska matsvinnet i hela landet.
Över 1,3 miljoner ton matavfall uppstår i Sverige varje år, vilket motsvarar cirka 133 kilo per person. Den nya överenskommelsen, med namnet Samarbete för minskat matsvinn, lanserades den 12 mars och ska bidra till att uppnå FN:s hållbarhetsmål 12.3 om att halvera det globala matsvinnet till 2030 och minska förlusterna i hela kedjan.
Överenskommelsen har tre delar:
- sätta upp mål för minskat matavfall och matsvinn
- mäta och samla in data för att följa upp målen och för att identifiera var matsvinnet uppstår och kunna sätta in åtgärder
- ett samarbetsforum där arbetsgrupper kan genomföra mer riktade och branschövergripande projekt för att minska matsvinnet.
De som har anslutit sig till överenskommelsen är Orkla Foods Sverige, Arla Foods, Martin och Servera, Menigo, Sodexo, Visita, Livsmedelsföretagen, Compass group AB, Norrmejerier, Coor, Linas Matkasse, Svenska köttföretagen, Potatisodlarna och LRF.
Medverkar gör också Statistiska Centralbyrån, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Näringsdepartementet. Fler medlemmar är välkomna att ansluta.Källa: IVl