Samarbete mot matsvinn

Aktörer i livsmedelsbranschen har kommit fram till en gemensam överenskommelse för att minska matsvinnet i hela landet. 

 

Nytt samarbete ska minska matsvinn. Foto: Mostphotos

Över 1,3 miljoner ton matavfall uppstår i Sverige varje år, vilket motsvarar cirka 133 kilo per person.  Den nya överenskommelsen, med namnet Samarbete för minskat matsvinn, lanserades den 12 mars och ska bidra till att uppnå FN:s hållbarhetsmål 12.3 om att halvera det globala matsvinnet till 2030 och minska förlusterna i hela kedjan. 

Överenskommelsen har tre delar: 

  • sätta upp mål för minskat matavfall och matsvinn
  • mäta och samla in data för att följa upp målen och för att identifiera var mat­svinnet uppstår och kunna sätta in åtgärder 
  • ett samarbetsforum där arbetsgrupper kan genomföra mer riktade och branschövergripande projekt för att minska matsvinnet.

 

De som har anslutit sig till överens­kommelsen är Orkla Foods Sverige, Arla Foods, Martin och Servera, Menigo, Sodexo, Visita, Livsmedels­företagen, Compass group AB, Norrmejerier, Coor, Linas Matkasse, Svenska köttföretagen, Potatisodlarna och LRF. 

Medverkar gör också Statistiska Centralbyrån, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Näringsdepartementet. Fler medlemmar är välkomna att ansluta.Källa: IVl 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 31 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera