JCB tillverkar respiratorer i Storbritannien

JCB öppnar för att tillverka respiratorer i en fabrik som tvingats stänga produktionen på grund av coronaviruset. 

För ungefär en månad sedan fick JCB som i vanliga fall tillverkar, bland annat traktorgrävare, en direkt förfrågan från premiärminister Boris Johnson för att hjälpa till att motverka bristen på respiratorer och hjälpa till att rädda liv i Storbritannien

JCB:s styrelseordförande Lord Bamford lovade direkt att företaget skulle hjälpa till på alla sätt man kan och satte ihop ett forsknings- och ingenjörsteam bestående av anställda från JCB, för att undersöka på vilka sätt man kunde bistå med hjälp.

Ställer om fabrik

JCB har tvingats stänga produtionen i nio fabriker efter corona. Men nu öppnar man en av dem för att tillverka själva utsidan på de nya respiratorerna. Foto: JCB

Nu står JCB redo att starta upp produktionen av respiratorer i en fabrik som stängdes ner för två veckor sedan, till följd av den rådande corona-krisen. Hela fabriken ställs nu om för att tillverka en slags specialdesignade stålhöljen till en helt ny sorts respiratorer från företaget Dyson. Inom några dagar, så fort Dyson har fått sin design godkänt, kan JCB börja producera stålhöljen till de respiratorer (minst 10 000 stycken) som de fått i uppdrag att tillverka.

– När vi fick frågan av premiärministern var vi, i egenskap av ett brittiskt företag, fast beslutna om att hjälpa till på alla sätt vi kan. Projektet har utvecklats från att bara vara en design till att vi kan dra i gång produktionen inom loppet av ett par dagar och jag är överlycklig att vi har kunnat ta tillvara på kunskapen hos våra skickliga ingenjörer och våra design- och produktionsteam så pass snabbt när det handlar om en stor nationell kris, säger Lord Bamford, som även är villig att börja producera respiratorer till andra länder som är i behov.

Hjälper anställda

Företaget Dyson står bakom designen för de nya respiratorerna som JCB är med och tillverkar.
Foto: JCB

Till följd av corona-viruset har JCB valt att stänga ner produktionen i nio av sina fabriker runt om i Storbritannien, åtminstone fram till slutet av april. Nedstängningen påverkar 6 500 av deras anställda, som under tiden får ut 80 procent av sin lön från företaget. Men beslutet om att börja tillverka respiratorer gör att 50 av deras anställda får en möjlighet att börja jobba igen och att de återfår sin vanliga lön.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 31 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera