Ny podd skildrar lantbrukets förutsättningar

I dag, den första april, är det premiär för LRF:s nya podd ”Bonden & jag”. Podden, som riktar sig bland annat till konsumenter, skildrar de frågor, utmaningar och situationer som lantbrukare möter dagligen.

Lyssna på LRF:s nya podd Bonden & jag direkt i dina hörlurar. I podden lyfts frågor som; vem tar över gården och går det att odla i balans med naturen, när naturens villkor inte alltid är samma som konsumentens? Foto: Thomas Danielsson

Tacka mulen för öppna marker, Utan stängsel blir det ingen mat, Vad kan vi odla när klimatet förändras och Den bortskämde konsumenten är titlarna på fyra av de tolv poddavsnitten som nu finns tillgängliga. Avsnitten är 30 minuter långa och vänder sig till konsumenter, allmänheten och intresserade i branschen.

– Det är vår möjlighet att få till ett samtal om lantbrukets förutsättningar med beslutsfattare och konsumenter, säger Martin Holmberg, LRF-ungdomens ordförande i Södermanland, i ett pressmeddelande.

Ett jobb men 100 yrken

Poddarna är inspelade på gårdar i Örebro, Södermanland och Östergötland. I premiäravsnittet ”Bonde – ett jobb men hundra yrken” berättar Pelle Petterson och Inge-Lise Sjöström, mjölkproducenter i Finnkärr utanför Kolmården, om arbetet som lantbrukare.

– Vi lever i ett samhälle där människor inte vet vad djurhållning innebär, säger Inge-Lise.

– Vi gör betydlig mer än att bara mjölka våra kor. Vi använder en stor del av dygnet för att hinna med att serva maskiner, bygga hus och fodra djuren. Sen blir det någon timme Kolmården också, lägger Pelle till.

”Måste skava lite”

Det är LRF-ungdomens ordförande i Örebro, Södermanland och Östergötland som tillsammans med projektledare Carl Selling, LRF, haft som uppdrag att få fram program som lyfter områden som är viktiga, gärna kontroversiella och en aning provocerande.

– Det måste skava lite, annars blir det inte kul att lyssna. Jag tycker vi har hittat en bra balans, säger Mimmi Olsson, LRF-ungdomens ordförande i Östergötland.

Programledare är radioprofilen Mathias Lindholm. Alla programmen finns tillgängliga på plattformar där poddar finns och går också att hitta via denna länk. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera