Ny podd skildrar lantbrukets förutsättningar

I dag, den första april, är det premiär för LRF:s nya podd ”Bonden & jag”. Podden, som riktar sig bland annat till konsumenter, skildrar de frågor, utmaningar och situationer som lantbrukare möter dagligen.

Lyssna på LRF:s nya podd Bonden & jag direkt i dina hörlurar. I podden lyfts frågor som; vem tar över gården och går det att odla i balans med naturen, när naturens villkor inte alltid är samma som konsumentens? Foto: Thomas Danielsson

Tacka mulen för öppna marker, Utan stängsel blir det ingen mat, Vad kan vi odla när klimatet förändras och Den bortskämde konsumenten är titlarna på fyra av de tolv poddavsnitten som nu finns tillgängliga. Avsnitten är 30 minuter långa och vänder sig till konsumenter, allmänheten och intresserade i branschen.

– Det är vår möjlighet att få till ett samtal om lantbrukets förutsättningar med beslutsfattare och konsumenter, säger Martin Holmberg, LRF-ungdomens ordförande i Södermanland, i ett pressmeddelande.

Ett jobb men 100 yrken

Poddarna är inspelade på gårdar i Örebro, Södermanland och Östergötland. I premiäravsnittet ”Bonde – ett jobb men hundra yrken” berättar Pelle Petterson och Inge-Lise Sjöström, mjölkproducenter i Finnkärr utanför Kolmården, om arbetet som lantbrukare.

– Vi lever i ett samhälle där människor inte vet vad djurhållning innebär, säger Inge-Lise.

– Vi gör betydlig mer än att bara mjölka våra kor. Vi använder en stor del av dygnet för att hinna med att serva maskiner, bygga hus och fodra djuren. Sen blir det någon timme Kolmården också, lägger Pelle till.

”Måste skava lite”

Det är LRF-ungdomens ordförande i Örebro, Södermanland och Östergötland som tillsammans med projektledare Carl Selling, LRF, haft som uppdrag att få fram program som lyfter områden som är viktiga, gärna kontroversiella och en aning provocerande.

– Det måste skava lite, annars blir det inte kul att lyssna. Jag tycker vi har hittat en bra balans, säger Mimmi Olsson, LRF-ungdomens ordförande i Östergötland.

Programledare är radioprofilen Mathias Lindholm. Alla programmen finns tillgängliga på plattformar där poddar finns och går också att hitta via denna länk. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera