Ensilageplast med skydd mot skadedjur

Tack vare ett naturligt och giftfritt ämne som luktar och smakar illa skyddar den nya ensilageplasten från Rani Plast fodret från angrepp av fåglar, råttor och möss.  

 

Angrepp av skadedjur på ensilagebalar kan orsaka mögelskador eller tillväxt av giftiga bakterier, och leda till att balar måste kasseras eller repareras. Den nya ensilagesträckfilmen RaniRepel från Rani Plast innehåller ett ämne som ska avskräcka såväl gnagare som fåglar. Foto: Rani Plast 


Tillsatsen som ska avskräcka skadedjuren består av naturliga ämnen, exempelvis essentiella oljor, som tillsätts i det yttersta skiktet av ensilagesträckfilmen vid produktion. Enligt företaget gör placeringen att ämnet varken kommer i kontakt med ensilaget eller kan sköljas bort av exempelvis regn, och överförs därför inte till varken fodret eller marken. 

– RaniRepel är en unik kombination; den skyddar effektivt balarna, men samtidigt skadar den inte djuren, säger Harri Furu, area sales manager på Rani Plast, i ett pressmeddelande. 

Godkänd i EU

Sträckfilmen, med namnet RaniRepel, har enligt företaget testats grundligt och i verkliga förhållanden. Resultatet ska ha visat att skador från skadedjuren i stort sätt försvinner. 

Tillsatsen som används är godkänt i EU och möter kraven på biocider. Den är även prisbelönt, och har bland annat tilldelats Trophee d’Or of Innovation på den ledande franska jordbruksmässan Sommets D’Or. Plasten som innehåller ämnet går att återvinna. 

RaniRepel kommer lanseras under våren och kommer i Sverige säljas av Tama Scandinavia. 

– Tack vare RaniRepel fördjupar vi ytterligare samarbetet med vår partner Rani Plast. RaniRepel innebär också att vi kan stödja Sveriges lantbrukare ytterligare i deras dagliga arbete. Vår ambition är alltid att erbjuda produkter som effektiviserar arbetet med balar och gör det mer lönsamt för slutanvändaren. RaniRepel gör exakt detta och vi ser verkligen fram emot dess genomslag på marknaden, säger Petri Hannukainen, Business Manager på Tama. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera