Försvunnet batteriavfall dumpades på åkrar

Tre män sitter just nu häktade misstänkta för att ha dumpat stora mängder batteriavfall i Örebro, Kumla och Eskilstuna. En del ska ha dumpats på åkermark eller gömts under grunderna till nybyggda hus. 

 

Batterier innehåller flera sorters metaller som kan vara skadliga för miljön. Foto: Mostphotos

Enligt åklagaren Helena Eckerrot Flodin sitter de tre männen fortfarande häktade misstänkta för grovt miljöbrott. Men exakt var i processen man befinner sig vill hon inte uppge för Jordbruksaktuellt i nuläget eftersom utredningen fortfarande pågår. 

Hundratals ton

Det rör sig om hundratals ton svart massa från batteriavfall som ska ha dumpats på åkrar utanför Örebro och Kumla, och i ett industriområde i Eskilstuna. En del av avfallet ska även ha schaktats ut på en gård utanför Hällabrottet i Kumla kommun. Det finns även misstankar om att en del av batteriavfallet ska ha gömts under husgrunder till nybyggda hus i Kumla kommun. 

De sitter häktade

Stora mängder svart massa (innehållet i batterier) ska bland annat ha dumpats på åkermark utanför Kumla och Örebro. Foto: Mostphotos

De som sitter häktade är en 49-årig man från Kumla som är vd på ett återvinningsföretag i Eskilstuna, en 46-årig man som äger gården utanför Hällabrottet där svart massa schaktats ut och en 48-åring från Örebro kommun som är styrelseordförande i ett entreprenadföretag.

Återvinningsföretaget i Eskilstuna ska enligt uppgifter, från bland annat Expressen, ha tagit svart massa från företaget Karlskoga Urecycle som de sedan har gjort sig av med på en rad olämpliga platser. Enligt uppgifter till tidningen Nerikes Allehanda finns det bland annat misstankar om att batteriavfall kan ha använts vid anläggningen av husgrunder till bland annat småhus i Kumla kommun. 

Flera påföljder

Urecycle ska ha brutit avtalet med Eskilstunaföretaget helt och hållet och hävdat att det är deras underleverantörer som brutit mot deras gemensamma avtal. Men skandalen har även fått vidare följder eftersom branschorganisationen El-kretsen i sin tur valt att häva avtalet med återvinningsföretaget Urecycle. Sedan männen häktats har två företag med kopplingar till männen, däribland entreprenadföretaget, begärts i konkurs.

Giftiga metaller

Både på åkrarna och vid gården i Hällabrottet har extremt höga mängder giftiga metaller uppmätts i marken. Svart massa som det kallas, är vad som finns kvar av batterierna efter att metallhöljet tagits bort. Den består mestadels av kol, men även tungmetaller som klassas som mycket miljöfarliga. 

Enligt Nerikes Allehanda visar provtagningar från Kumla att halterna av nickel, zink, kobolt, kadmium och arsenik ligger långt över det tillåtna gränsvärdet. Trots att kommunen arbetat med att schaktat bort det skadliga avfallet från gården i Hällabrottet har man vid senare provtagning konstaterat att det fortfarande finns höga halter av skadliga metaller kvar och att de dessutom spridits från fastigheten med ytvattnet. 

Saknas fortfarande

Helena Eckerrot Flodin tror att den olagliga verksamheten med dumpningen av batteriavfallet ska ha pågått i närmare två år, från början av 2018 till december 2019. Totalt sett ska 2 000 ton svart massa ha försvunnit, men långt ifrån allt har hittats i nuläget.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste