Rapport från vårbruket

Våren vandrar uppåt i landet och en tid för vårbruk gör sig påmind. På många håll har vårbruket dragit igång på allvar, andra har just startat och för en del ligger det ett par veckor fram i tiden.

På Falbygden sås det korn som så småningom ska bli foder åt korna på Stenarvets lantbruk och ponnyuppfödning. I bakgrunden skymtar Ålleberg. Foto: Peter Molin, @stenarvet

 

På Petersminne gård i Allerum utanför Helsingborg sår Jonas Evaldsson och hans mamma första havren. Foto: Jonas Evaldsson, @jonasevaldsson91

 

– Vi smög igång med harvningen den 31a mars, vilket är lite tidigare än vanligt på upplandsslätten. Tanken är att köra alla hårdare jordar innan helgens lovade regn, säger Joacim Rickling på Joacim & Jocke Rickling Dekor, Öresundsbro, som kör en John Deere 9330 och Väderstad NZA tio meter harv. Foto: Joacim Rickling, @joacimrickling

 

Första knölarna på plats hos Ryftes grönsaker i Fole, på mellersta Gotland. Här åker sorten Solist i jorden med målet om att kunna skördas till mors dag. Bakom ratten sitter Andreas och bak på maskin Sergiu och Rimas. – Vi har satt en del potatis och lök samt sått morötter. I vårt växthus sådde vi betor i februari som nu har kommit upp, säger Erika på Ryftes grönsaker. Foto: Erika Andersson, @ryftes

 

I Lidköping i Skaraborg har vårbruket rullat igång för Lucas Jordbrukstjänst. Foto: Lucas Gustafsson, @gustafsson12345

 

– Vi håller på att ta in våra hampabalar som nyss har blivit pressade efter det torkat upp efter vintern. Detta kommer sedan separeras till fiber och skävor som kan användas till isolering i hus eller kunna bygga upp husväggar samt kunna användas som djurströ, berättar Hampus Jacobsson på Österlenhampa. Foto: Hampus Jacobsson, @osterlenhampa

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera