Rapport från vårbruket

Våren vandrar uppåt i landet och en tid för vårbruk gör sig påmind. På många håll har vårbruket dragit igång på allvar, andra har just startat och för en del ligger det ett par veckor fram i tiden.

På Falbygden sås det korn som så småningom ska bli foder åt korna på Stenarvets lantbruk och ponnyuppfödning. I bakgrunden skymtar Ålleberg. Foto: Peter Molin, @stenarvet

 

På Petersminne gård i Allerum utanför Helsingborg sår Jonas Evaldsson och hans mamma första havren. Foto: Jonas Evaldsson, @jonasevaldsson91

 

– Vi smög igång med harvningen den 31a mars, vilket är lite tidigare än vanligt på upplandsslätten. Tanken är att köra alla hårdare jordar innan helgens lovade regn, säger Joacim Rickling på Joacim & Jocke Rickling Dekor, Öresundsbro, som kör en John Deere 9330 och Väderstad NZA tio meter harv. Foto: Joacim Rickling, @joacimrickling

 

Första knölarna på plats hos Ryftes grönsaker i Fole, på mellersta Gotland. Här åker sorten Solist i jorden med målet om att kunna skördas till mors dag. Bakom ratten sitter Andreas och bak på maskin Sergiu och Rimas. – Vi har satt en del potatis och lök samt sått morötter. I vårt växthus sådde vi betor i februari som nu har kommit upp, säger Erika på Ryftes grönsaker. Foto: Erika Andersson, @ryftes

 

I Lidköping i Skaraborg har vårbruket rullat igång för Lucas Jordbrukstjänst. Foto: Lucas Gustafsson, @gustafsson12345

 

– Vi håller på att ta in våra hampabalar som nyss har blivit pressade efter det torkat upp efter vintern. Detta kommer sedan separeras till fiber och skävor som kan användas till isolering i hus eller kunna bygga upp husväggar samt kunna användas som djurströ, berättar Hampus Jacobsson på Österlenhampa. Foto: Hampus Jacobsson, @osterlenhampa

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera