Nästan 100 procent svenska ägg

Enligt siffror från Jordbruksverket stod svenskproducerade ägg för 97,2 procent av den totala äggkonsumtionen i landet under 2019.

Drygt 97 procent av alla ägg som konsumerades under 2019 var producerade i Sverige. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg har siffran inte varit så här hög sedan slutet på 90-talet. Det är även en ökning med 4,7 procentenheter från 2018, då andelen svenska ägg låg på 92,8 procent.

– Det är fantastiska siffror. Vi, och många med oss, jobbar hårt för att lyfta fram våra svenska mervärden. Det här är ett kvitto på att arbetet med att certifiera det svenska ägget har givit resultat. Det visar också att konsumenterna värderar våra svenska mervärden högt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Under det senaste decenniet har även äggkonsumtionen ökat med drygt trettio procent. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton.

Konsumtionen har beräknats utifrån den mängd ägg som kommer från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar och säljs för konsumtion. Gårdsförsäljning eller mixade produkter är ej inräknade. Källa: Svenska Ägg

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera