Nästan 100 procent svenska ägg

Enligt siffror från Jordbruksverket stod svenskproducerade ägg för 97,2 procent av den totala äggkonsumtionen i landet under 2019.

Drygt 97 procent av alla ägg som konsumerades under 2019 var producerade i Sverige. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg har siffran inte varit så här hög sedan slutet på 90-talet. Det är även en ökning med 4,7 procentenheter från 2018, då andelen svenska ägg låg på 92,8 procent.

– Det är fantastiska siffror. Vi, och många med oss, jobbar hårt för att lyfta fram våra svenska mervärden. Det här är ett kvitto på att arbetet med att certifiera det svenska ägget har givit resultat. Det visar också att konsumenterna värderar våra svenska mervärden högt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Under det senaste decenniet har även äggkonsumtionen ökat med drygt trettio procent. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton.

Konsumtionen har beräknats utifrån den mängd ägg som kommer från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar och säljs för konsumtion. Gårdsförsäljning eller mixade produkter är ej inräknade. Källa: Svenska Ägg

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera