LEDARE: Tala mer och tänk nytt

Vi är mitt uppe i en ny verklighet. Exakt hur den ser ut hinner man knappt sätta sig in i. Förutsättningarna för företagande ändras nästan dagligen för närvarande. Det blir till att läsa ikapp om de nya reglerna på helgerna. Det vi vet är att vi nu driver företag i en recession. Hur gör vi det bästa av det?

I de flesta länder lider näringslivet än mer än i Sverige för närvarande. Nedstängningarna av vissa branscher och stora företag ger stora spridningseffekter. I Sverige har vi när detta skrivs ännu inte nått botten avseende nedstängningar eller toppen av smittspridningen, om man vill uttrycka det så. 

Samarbeta

I jordbruket är det full fart på ett tidigt vårbruk med bra förutsättningar. Det syns inga markanta störningar för närvarande och branschen lär få undantag för eventuella mer stränga restriktioner. 

Likväl kan det på några veckors sikt bli problem att få tag i vissa produkter och till exempel vissa reservdelar. I Italien, ett mycket viktigt kluster av underleverantörer, står i princip all tillverkning nu still. Fler länder kommer tyvärr att följa efter.

I Kina återgår man oväntat snabbt till någon form av normal verksamhet. Det är dock fördröjningar i logistikkedjorna som kommer att ta lång tid att jobba ikapp. 

Med framförhållning och samarbete mellan gårdarna, på en helt ny nivå, kan vi minimera problemen och säkerställa att detta blir hanterbart för alla i branschen. 

Tala mer

Låt inte den anmodade sociala distanseringen bli en grund för mindre kontakt med grannarna. Det kommer det inget gott ut av. Tala mer med varandra! Även ett kort telefonsamtal kan göra skillnad och väcka tankar om gemensam nytta. 

Fler arbetslösa och mindre arbetskraft

Det låter som ett lättlöst problem. Men i verklighetens Sverige är inte jobbmatchningen vanligtvis inte så direkt. I jordbruket, trädgårdsnäringen och skogsbruket kommer det sannolikt att saknas massor av säsongsanställda, som skulle ha kommit hit från andra länder. Samtidigt varslas massor av folk från allehanda företag. Hur får vi dem intresserade av att plantera skog, sköta grisar och plocka jordgubbar? 

Det är lätt att tänka att de som nu förlorar jobben eller permitteras inte vill ta jobb i den gröna sektorn. Extraordinära tider ställer dock allt på ända. Jag har redan fått första samtalet från Stockholm från varslad som vill komma i kontakt med företag som behöver skogsplantörer. 

Ibland gör reglerna för A-kasseersättning att arbetslösa inte vill ta jobb med låg lön. Betänk att en del av de 100 000-tals som i vår kommer att varslas och permitteras kan vara arbetsbefriade med lön från gamla arbetsgivaren. I kombination med lite samhällelig kris-jävlar-anamma och en avdammad Svensk Tiger, kan många vilja ställa upp i livsmedelskedjans källa. 

Det blir en oerhört stökig vår, men kom ihåg: 

Vi är i rätt bransch! Vi kommer att klara detta också.
 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 07 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera