Så har corona förändrat svenskarnas beteende

Två av tio säger sig ha hamstrat livsmedel eller andra hushållsartiklar. Det visar en mätning av svenskarnas förändrade beteende efter ­corona­-utbrottet.

 

Åtgärderna skiljer sig åt över landet, I Stockholm har invånarna vidtagit alla typer av åtgärder i större utsträckning medan Norrland sticker ut åt andra hållet.Foto: Mostphotos


Enligt en mätning gjord av tidningen Dagens Nyheter och Ipsos har corona-virusets framfart i Sverige förändrat hur svenskarna beter sig på en rad olika sätt. I sin mätning ville de både ta reda på hur vi förändrat vårt beteende och anledningen bakom. Enligt DN svarar många att de förändrat sitt beteende efter att ha lyssnat på uppmaningarna från Folkhälsomyndigheten.

Påverkat köpbeteende

Ett område där svenskarna uppger att de ändrat sitt beteende, vilket också framgått sedan tidigare, handlar om en förändring av hur man konsumerar livsmedel, hygienartiklar och hushållsartiklar. I undersökningen svarade två av tio (18 procent) att de valt att bunkra mer av dessa artiklar mot i vanliga fall. Motivet som de flesta uppger för hamstringen är att man velat minska antalet besök till affären för att inte bli smittad.

Andra förändrade beteenden handlar om allt från att ha avbokat resor, till att välja bort kollektiv trafik och att arbeta hemifrån. Men beteende-förändringarna skiljer sig mellan olika delar av landet.

– De som bor i Stockholm har vidtagit alla typer av åtgärder i större utsträckning medan Norrland sticker ut åt andra hållet, säger Niclas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Källor till oro

Mätningen visar även att den största källan till svenskarnas oro i samband med corona, främst handlar om vården och ekonomin och att betydligt färre bekymrar sig för att myndigheternas åtgärder mot smittspridningen är tillräckliga. Undersökningen visar att folk i allmänhet är mer bekymrade för effekterna på svenska företag och ekonomin i stort än den privata ekonomin. Men enligt Niclas kan detta komma att ändras beroende på hur läget förändras.

– Oron för privatekonomin och anställning kommer nog att öka i takt med att den här krisen fortskrider. Nu har statsmakterna presenterat stödpaket med korttidspermitteringar och annat som kan garantera inkomsterna åtminstone i närtid. Men det är oklart om det kommer att räcka i längden.
 

Har du vidtagit någon av följande åtgärder som en följd av Corona-smittan?

(Siffran visar hur många procent av hundra som svarade ja på frågan) 

Avstått från resa: 66 procent 

Avstått från att träffa/möta människor: 66 procent

Undvikit kollektivt resande: 65 procent

Valt att arbeta hemifrån för att minska risken för smittspridning: 43 procent

Bunkrat livsmedel, hygienartiklar eller hushållsartiklar: 18 procentKälla: DN/Ipsos

 

Vad är det främsta skälet till att du bunkrat/hamstrat livsmedel, hygienartiklar eller hushållsartiklar?

Risken att produkten kommer ta slut i affären: 21 procent

I fall du eller någon i din familj blir smittad: 13 procent

I fall du eller din familj blir satt i karantän: 26 procent

Undvika att ge dig ut och handla för att undvika att bli smittade av andra: 35 procent

Annat skäl, osäker eller vill ej svara: 5 procent Källa: DN/Ipsos 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera