Mjölkprisindex går upp på plus

Efter två månader av ett sjunkande mjölkprisindex vände nu kurvan i april. På GDT:s senaste mjölkauktion steg indexet med 1,2 procent.

På GDT:s senaste mjölkauktion den sjunde april vände kurvan för mjölkprisindex efter två månaders nedgång. Det blev en ökning med 1,2 procent. Graf: GDT


I går, tisdag sjunde april, hölls mjölkauktionen på Global Dairy Trade, GDT, som resulterade i ett stigande mjölkprisindex på 1,2 procent. Det är ett trendbrott att döma från de senaste månadernas nedgång. Årets första månad började med en rejäl stigning av mjölkprisindexet från december förra året, men följdes sedan av åter sjunkande priser under februari och mars.

På mjölkauktionen handlade 160 budgivare med en kvantitet på totalt 20 303 ton. Helmjölkspulver som är den kategori som påverkar auktionen mest ökade under tisdagens auktion med 2,1 procent. En annan stor kategori är skummjölkspulver som visade en minskning på 0,8 procent. Ökade gjorde både smör med 4,5 procent och laktos med 4,4 procent. Störst nedgång hade mjölkfettspulver på 11,9 procent. 

Tisdagens globala mejeriauktion är den sjätte för i år och nästa planeras att hållas den 21 april.
 

Graf: GDT

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera