Coronaprover analyseras hos SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har ställt om delar av sin verksamhet för att hjälpa sjukvården att analysera coronaprover.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har nu ställt om för att kunna hjälpa sjukvården att analysera coronaprover. Tack vare sina resurser kommer analyserna kunna utföras utöver den vanliga verksamheten. Foto: SVAFoto: Erik Eklund/SVA

– I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården i så stor utsträckning som möjligt, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA, i ett pressmeddelande.

Myndigheten är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium. Där finns lång erfarenhet av att analysera smittämnen som exempelvis virus och bakterier. I dag analyserar myndigheten över 40 000 prover varje år. SVA har nu inlett ett samarbete med två av landets regioner och har nyligen analyserat de första proverna för coronavirus.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, tillägger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera