Coronaprover analyseras hos SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har ställt om delar av sin verksamhet för att hjälpa sjukvården att analysera coronaprover.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har nu ställt om för att kunna hjälpa sjukvården att analysera coronaprover. Tack vare sina resurser kommer analyserna kunna utföras utöver den vanliga verksamheten. Foto: SVAFoto: Erik Eklund/SVA

– I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården i så stor utsträckning som möjligt, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA, i ett pressmeddelande.

Myndigheten är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium. Där finns lång erfarenhet av att analysera smittämnen som exempelvis virus och bakterier. I dag analyserar myndigheten över 40 000 prover varje år. SVA har nu inlett ett samarbete med två av landets regioner och har nyligen analyserat de första proverna för coronavirus.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, tillägger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera