"Läge att bromsa i tid"

Som Jordbruksaktuellt rapporterat om tidigare har arrangörerna för Borgeby Fältdagar i dag valt att ställa in årets mässdagar. Vi har pratat med mässans projektledare Anna Larsen, HIR Skåne, som berättar mer om beslutet. 

I dag meddelade arrangörerna att årets Borgeby Fältdagar ställs in till följd av spridningen av corona-viruset. Foto: Carolina Wahlberg

– Vi tog beslutet nu eftersom vi ville ta ansvar för hela processen, och i samråd med våra medarrangörer kände vi att det var läge att bromsa i tid. Från och med nu och framåt är vår mest intensiva period, och det gäller även utställarnas investeringar i tid, pengar och planering. Så av respekt för allas tid och för besökarnas hälsa så bryter vi nu, säger projektledare Anna Larsen.

Inte över i höst

– Vi har som resten av världen funderat dygnet runt den senaste tiden. Vi har nog varit ganska optimistiska och tänkt att vinden vänder, att det kommer gå över. Men det har ju tyvärr inte sett ut så i världen nu, säger projektledare Anna Larsen, HIR Skåne, om beslutet att till följd av spridningen av viruset covid-19 ställa in årets mässdagar på Borgeby. Foto: Kerstin Gauffin

Plan b, som tidigare har varit att skjuta fram mässan till september, kändes inte längre som ett bra alternativ.

– Vi är inte säkra på att det här är över då, och det är ju inte heller någon optimal tidpunkt för en lantbrukare som ska så, säger Anna, och tillägger att det även kommer både besökare och utställare från andra länder som kan hindras eller tvingas avboka beroende på hur utvecklingen av pandemin sker där.

Vad som händer med odlingarna på mässområdet är inte bestämt än, men Anna ser ändå att det finns möjligheter att använda dem för att hämta kunskap på annat sätt.

– Det är en del som är höstsått och vi har även hunnit vara ute och vårsått en hel del, det finns även en del långliggande parceller. Det finns en hel del som man kan lära sig av och det kan vi kanske förmedla ändå, utan det stora eventet. Vi får se hur vi går vidare.

”Extra mycket”

Årets tema som var lönsamhet kommer inte att flyttas med till nästa år. Mässan, som är planerad den 30 juni till 1 juli 2021, kommer då ha tema vall och grovfoder.

– Det temat kör vi som tänkt, det har en fördel av att kunna gro in hos folk på ett annat sätt. Många av de här lönsamhetsbitarna, som är planerade för årets tema, går att kopiera och ta med till nästa år. Även fast temat då inte är lönsamhet så finns det en möjlighet till allt, så det kan bli extra mycket nästa år istället!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

2021: I den bästa av märkliga världar

Förutsättningarna för lönsamhet i svenskt jordbruk ser bättre ut än på många år. Inte ens det offentliga Sveriges ointresse för svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft och regel­förenklingar kan hålla oss helt negativa. Trots en rejält stärkt svensk krona har spannmålspriset ökat rejält i höst/vinter. Köplojaliteten för svensk mat är starkare. Tack vare pandemin och sedelpressarna, som körs så att överhettningsskydden borde slå ifrån, blir räntan lägre och lägre. 

Kommentera