Rekordpriser när auktionen på Gunnarp blev digital

Till följd av spridningen av coronaviruset kunde årets tjurauktion på Gunnarp inte anordnas som vanligt. Arrangörerna valde då att satsa på en digital auktion, som fick ett mycket lyckat resultat. 

Årets auktion av prövningstjurar på Gunnarp blev i digital version på grund av situationen med corona.  För intresserade köpare fanns filmer på alla tjurarna online och totalt såldes 104 individprövade tjurar. Trots det nya upplägget uppnåddes nya försäljningsrekord, bland annat såldes den dyraste tjuren någonsin för 195 000 kronor. Foto: Isabella Odmark

– Med den korta tid som vi hade på oss så är vi väldigt nöjda med resultatet, och att vi även tog beslutet i tid, säger Johanna Bengtsson, Svensk Köttrasprövning.

Två veckor att planera

Johanna berättar att beslutet om att köra auktionen togs den 12 mars, bara två veckor innan auktionen skulle gå av stapeln. Trots den korta tiden fanns det många anledningar till att man inte vill skjuta fram auktionen.

– Målet var att ha auktionen så nära den planerade auktionsdagen som möjligt eftersom folk avsatt tid för att köpa tjur den dagen. Det är även en kostnad att ha tjurarna på stationen, samtidigt som de måste ut till besättningarna och betäcka.

– Det gick fort allting, men vi är jättenöjda. Det blev lite speciellt men jag tycker alla har tagit emot det bra och det har varit stor förståelse, säger Johanna Bengtsson, Svensk Köttrasprövning. Foto: Svensk Köttrasprövning

En digital auktion kräver mer tid, och därför valde man ändå att dela upp auktionen på två dagar.

– Angus, Blonde, Hereford, Limousin och Simmental gick på fredagen och Charolais, som är störst i antal, gick på lördagen.

Filmade alla tjurar

Eftersom köparna inte kunde vara på plats filmades alla 104 tjurarna som skulle säljas, och filmerna lades ut på auktionssajten tillsammans med hälsokort och information om tjuren.

– Vi filmade alla djuren samma dag eftersom det var enda chansen att hinna eftersom filmerna sen skulle redigeras och så låg de på hemsidan på lördagen, berättar Johanna och tillägger:

– Annars brukar man träna tjurarna lite så de har gått i ringen inför auktionen men det fanns det ingen tid för nu. De klipps och görs i ordning, och det fick ju också göras snabbt. De gjorde ett toppenjobb där på stationen!

Bud via datorn

Med start lördagen innan auktionen kunde intresserade köpare registrera sig på auktionssajten, och även börja lägga bud. Under auktionsdagen lades bud digitalt via datorn, och det fanns även möjlighet att ringa till vår auktionsförrättare och ge bud.

– Alla kunde följa budgivningen för varje tjur. Budgivningen avslutades vid ett speciellt klockslag, men sen blev det förlängning med en minut per bud som kom in. Det fungerade väldigt bra.

Har ni testat budgivning på distans innan?

– Nej, man har kunnat ringa till auktionsförrättaren och han har haft bevakning. Men det har inte alls funnits på det här sättet förut, det har diskuterats men det har varit svårt med teknik och sådär. Men nu var det bara att lösa, berättar Johanna och fortsätter:

– Vi ska göra en rejäl utvärdering tillsammans med auktionsförrättaren och hur vi ser på detta inför kommande år. Det finns många fördelar med det här upplägget.

Rekordhögt medelpris

Enligt Johanna blev auktionen mycket lyckad, med rekord för både total försäljning och medelpris på tjurarna.

– Vi sålde för 6 194 000 kronor och det är nytt rekord. Alla raser har gjort en bra auktion, och Simmental har gjort en fantastisk auktion för där såldes fem tjurar för över 100 000 kronor styck.

Var det fler budgivare med än normalt?

– Jag upplever det, men det är auktionsförrättaren som har mer koll på det. Alla tjurar blev sålda och det är inte varje år de blir det, och till bra priser, säger Johanna och fortsätter:  

– Det kan vara en del nya budgivare som tyckte att det här var en spännande form. Om man bor långt bort måsta man annars avsätta en hel dag för att åka ner till Gunnarp. Nu hade man även tid att i lugn och ro kolla på tjurarna hemma, jämföra filmer och sådär. Sen är det klart det finns saker man hade velat se i stallarna på plats, så det finns för och nackdelar med allt!

Positiv respons

Enligt Johanna har responsen varit positiv.

–  Många var positiva redan innan auktionen och utifrån rådande situation har vi gjort det bästa av det. Det tror jag både vi, köpare och säljare tycker.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste