Världen har stängt ned men jorden myllrar av liv

Krönika: En överbefolkad värld med gigantiska klimatproblem. Människan har försökt lösa det hela under en lång tid med misslyckats. Earth hits back. Brutalt och utan nåd. Är det vad vi nu bevittnar? Är det här ett förkylningsvirus som vi inte har något vaccin mot ännu eller en sci-fi/skräckfilm i IRL som ingen vet slutet på? Den ekonomiska katastrofen är i alla fall ett faktum

 

Här hemma lever vi i en liten bubbla. Inte skrämmande men inte heller totalt lugn och trygg. Men för tillfället trivs vi i vår nya vardag, rejält downsizad, till det positiva. Många filmer blir det, mycket tid i naturen också, och god mat. Frysarna är fulla med bär, grönsaker och vilt. Vi tillhör de priviligierade som än så länge kan ha det så, jag vet. Men alla vi som kan behålla lugnet ska nog göra det. Alternativet är en riktig skräckfilm och jag tycker mig redan skönja den i sociala medier. Ensamma, sjuka och behövande måste få utrymmet och uppmärksamheten, inte alla vi som fortfarande har hälsan i behåll, familjen runt oss och mat på bordet.

Media i allmänhet och i synnerhet facebook exploderar av alla tyckare. Exploderar av desperata texter som skriks ut. En del skriver så hårt och med så många utropstecken att man får lite ont i öronen. Och visst förstår vi och känner med mångas panik och ångest. Naturliga reaktioner när hela livet ställs på sin spets om det så handlar om sjukdom, ekonomi eller båda. Men alla är ju inte riktigt vid ruinens brant än. Alla ljud och intryck skapar också en mental trötthet. Att ta in allt och försöka sortera i ett bibliotek går inte. För det finns inga hyllor eller grundlitteratur än. Det här är en ny situation för oss alla. Självinsikt, eller avsaknaden av den, är ett ord som ofta dyker upp i mina tankar nuförtiden.

Däremot har insikten om matproduktionen ökat markant. Att mat på riktigt är livsnödvändigt. I klimatdebatten har den ansetts som något ont som måste tämjas. Vi lantbrukare har knappt hunnit försvara oss i debatten, än mindre komma ut med de fantastiska mervärden vi står för. Om mervärdena har sipprat igenom bruset, har de snabbt stulits av andra i värdekedjan.

Uppdrag granskning kommer nog inte göra fler olyckliga program om gårdar som inte sköts just nu. Men Mandelsmanns härliga program i TV4 kan väl få sällskap av fler hjältebönder som jobbar på normala gårdar, där maten till folket verkligen produceras? För det som görs på Mandelmanns gård räcker inte till så många och gården som Uppdrag granskning tog upp tillhör verkligen avarten. Det som lyfts fram har hittills inte varit det som är normalt. Nu är drevet ett annat. Corona är en katastrof på alla sätt, men med utgångspunkt i ovanstående ökar förståelsen för vad vi producenter gör och hur central vår verksamhet är. Det är positivt. Just i allt det onormala kanske just vår bransch kan framställas normalt.

Att vi kan tala om – utan att vi behöver vara oroliga för direkta påhopp - att maten, hur den än produceras, behöver viktas i förhållande till nödvändigheten för mänskligheten. För om du inte kan äta dig mätt, vilket är och har varit fallet för cirka 900 miljoner människor världen över redan innan corona, så är inte den högsta prion hur maten du äter har producerats. Då kallas inte växtskydd för gift utan är en del i säkerställandet av produktionen. Som kravmärkt odlare står jag för det biologiska men ser också nödvändigheten av andra åtgärder då det krävs. Balans.

Jag går ut i grönsaksfältet. För att komma bort men också för att jobba. Här har jag översyn, en plan för säsongen och det blir den bästa hittills. Det är utgångspunkten. Några nya sorter, försök på nya grönsaker. Många av våra säsongsanställda kommer tillbaka från förra året, några är nya, kanske från hotellbranschen, det är inte klart än. Men det är personer med rätt energier och arbetslust. Vi kommer att fokusera på vår grej och göra det vi kan så bra som bara möjligt, i år också, det är det som är min mening och lösning. Varken mer eller mindre.

Världen må ha stängt men jorden på åkern myllrar samtidigt av liv, våren är på gång, jag fokuserar på det. Det jag vet att jag gör bra, tillsammans med min man och fina kollegor.

 

Magdalena Hermelin
Hermelins grönsaker

Artikeln publicerades onsdag den 15 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste