Corona påverkar arbetskraften i flera länder
Stängda gränser mellan länder på grund av covid-19 gör att många länder står utan livsviktiga säsongsarbetare. Något som kan få stora konsekvenser fram över.
Vanligtvis under våren och sommaren kommer tusentals säsongsarbetare från Östeuropa till Sverige för att arbeta inom det svenska lantbruket. Men i år har corona gjort att säsongsarbetare – trots att de haft både arbetstillstånd och arbetsbevis - inte släppts in i landet. Något som fått LRF att reagera.
– Det behövs ett klarläggande att de har en samhällsviktig roll att göra i Sverige, säger Anders Johannesson, projektchef på LRF till Sveriges Radio.
Enligt LRF har jordbruksarbetare från bland annat Ukraina avvisats, med hänvisning till den tillfälliga förordningen om inreseförbud från länder utanför EU, med anledning av corona. Förordningen slår dock fast att samhällsviktig personal ska släppas in. Detta gäller exempelvis sjukvårdare och transportarbetare, men inte specifikt lantbrukspersonal.
Dialog med regeringen
Cirka 16 000 säsongsarbetare kommer till Sverige för att arbeta inom lantbruket varje år och inreseförbudet oroar lantbruksnäringen. Därför ska LRF idag uppvakta regeringen. Enligt Sveriges Radio meddelar Natali Sial, pressekreterare på regeringskansliet att fler yrkesgrupper än de som nämns i förordningen kan få komma till Sverige och arbeta och att det är polismyndigheten som avgör i det enskilda fallet.
LRF räknar nu med att många säsongsjobbare inte kommer att komma hit i år och hoppas på att arbetslösa här i Sverige ska söka sig till lantbruket istället. Enligt Anders Johannesson gör andra länder betydande insatser för att säkra arbetskraften från Östeuropa till sina jordbruk. Bland annat kommer man i Tyskland att flyga in säsongsarbetskraft till jordbruket.
Påverkar många länder
Men även i andra europeiska länder finns problem med tillgången på säsongsarbetare. I Spanien, som enligt SR, är Europas största exportör av frukt och grönt är man beroende av arbetare från både Östeuropa och Nordafrika.
– Som fruktodlare är situationen frustrerande – man har jobbat med odlingarna hela året och nu vet jag inte om vi ens kommer kunna skörda frukten. Det här sätter min framtid på spel, säger fruktodlaren Oscar Moret, som också är regionalt ansvarig för den spanska jordbruksorganisationen Coag, till Sveriges Radio.
Spanien är beroende av tiotusentals gästarbetare varje år – som nu till stor del är fast i sina hemländer. Bara i regionen där Oscar bor saknas 15 000 arbetare.
De långsiktiga konsekvenserna kan bli att det inte kommer finnas frukt i handeln som vanligt och att många odlare inte kommer att klara krisen. Dessutom förlorar tusentals gästarbetare från Östeuropa och Afrika sin inkomstkälla.
Den spanska regeringen försöker lösa problemet, genom nya bestämmelser om att personer som saknar uppehållstillstånd tillfälligt ska jobba inom jordbruket. Och personer med arbetslöshetsersättning ska kunna jobba utan att förlora sin ersättning.