Hjälper jordbrukare med jobbmatchning

Jordbruksakuten, ett nytt initiativ som ska hjälpa jordbrukare att komma i kontakt med arbetssökande.

På jordbruksakuten.com kan lantbrukare få hjälp att hitta arbetssökande som vill arbeta inom jordbruket. Foto: Jordbruksakuten

Johan Sjöstrand har tillsammans med vännerna och studiekamraterna Alexander Bönke och Erik Gunnarsson grundat Jordbruksakuten.com, för att matcha jordbrukare med inhemsk arbetskraft nu när reserestriktioner gjort att det kan bli svårt att få tag i säsongsarbetare.

Erik Gunnarsson, Johan Sjöstrand och Alexander Bönke startade jordbruksakuten.com. Foto: Jordbruksakuten

– Responsen har varit fantastisk och vi har nu en databas med över 3000 ansökningar från svenskar som vill jobba inom jordbruket. Även från odlarna har responsen varit mycket positiv, säger Johan.

Drivkraften bakom initiativet kommer ifrån att Johan, Alexander och Erik själva sett sina arbeten gå om intet på grund av corona och att man såg att det fanns ett behov att förmedla arbetskraft till jordbruket. Nu uppmanar killarna fler lantbrukare att använda tjänsten om de är i behov av arbetare.

Hur går jobbförmedlingen till?

– Den arbetssökande registrerar sig på jordbruksakuten.com och anger samtidigt vilket område de vill jobba inom och under vilka veckor de är i behov av arbete. Samtliga är personer som aktivt söker sig till jobb inom jordbruket, säger Johan.

På hemsidan finns även en flik för där jordbrukare kan höra av sig om vilka typer av arbetsuppgifter som de behöver hjälp med.

– Vi hör sedan av oss direkt till lantbrukaren och matchar ihop dem med de arbetssökande som stämmer bäst in på deras behov. Redan nu har vi kunnat förmedla några av de första jobben.

Till en början riktades tjänsten främst mot Skåne, men nu menar Johan att man även vill hjälpa till med förmedlingen i resten av landet och hoppas att lantbrukare ska vilja nyttja tjänsten.

– Jag vet att många odlare fortfarande hoppas att situationen ska komma att förändras så att den ordinarie arbetskraften trots allt ska kunna ta sig till Sverige. Det är förståeligt men kan också vara farligt att vänta för länge och inte ha någon riktig plan B.

 

Det har även startats flera andra goda initiativ för att matcha lantbrukare som är i behov av personal och personer som söker jobb. Här listar vi några:

Hjälp söker bonde – Facebook-grupp som startats på initiativ av studenter på SLU. 

Skördetid – Marcus Petersson och Atakan Ari som studerar Masterprogrammet i Entreprenörskap och Innovation vid Lund Universitet har tillsammans med systemutvecklaren Johan Broddfelt startat tjänsten Skördetid. 

Hortoplock – På hemsidan Hortoplock samlar grundarna olika alternativ och sidor där det går att söka jobb eller personal inom den gröna näringen. 

Matchajobben.nu – Region Östergötland lanserar hemsidan matchajobben.nu för att matcha arbetskraft i regionen.                    

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste