Stark efterfrågan på svenskt kött

I Sverige rapporteras det om god efterfrågan på svenskt kött, medan en minskad efterfrågan på importerat kött. Våra ändrade konsumtionsmönster påverkar också vilka styckdetaljer som efterfrågas.

 

Efterfrågan på svensk kött har ökat när färre äter på restaurang och fler köper kött i livsmedelsbutiken. Med det vackra vårvädret har också grillsäsongen startat och driver på efterfrågan på griskött och grillkorv.Foto: Mostphotos


Svenska slakterier ser en ökad efterfrågan på svenskt kött i spåren av covid-19. De senaste årens trend med en växande efterfrågan på svenskproducerat kött har stärkts av coronakrisen.

– Det är inte en plötslig trend att man efterfrågar mer svenskt, även om den trenden går snabbare nu efter coronautbrottet, säger Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps slakteri, till SVT Öst.

Stark marknad

 – Marknaden har en positiv utveckling, skriver Jonas Tunestål i en marknadskommentar. Trots att restauranger har det tufft så kompenseras det av en ökad efterfrågan från dagligvaruhandeln.

Och får medhåll av Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, som i en intervju med SVT Öst säger att:

– Den omedelbara effekten vi ser är att food­service­sektorn har påverkats starkt negativt av Covid-19 och därmed också de råvaror som går till restauranger och storkök. Människor äter hemma istället för ute och därmed ökar också efter­frågan av svenskt kött som säljs genom dagligvaruhandeln.

Men förändrad efterfrågan

Efterfrågan på det svenska köttet gynnas när konsumenterna själva väljer i livsmedelsbutikerna. Medan efterfrågan på importerat kött faller när vi äter mindre på restaurang.

Våra förändrade konsumtionsmönster påverkar också vilka köttdetaljer som efterfrågas. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar så har efterfrågan på ädlare styckdetaljer som oxfile och entrecote minskat, normalt sett är det restauranger som köper de stora volymerna av de detaljerna. Medan efterfrågan på köttfärs och korv är mycket stark när allt mer mat lagas i hemmet.

Det bekräftas delvis av marknadskommentar från HKScan Agri. Där lyfter de fram att efterfrågan på nöt3:a (råvara burgare) är hög.

Grillsäsongen börjar

KLS Ugglarps uppger i en marknadskommentar att en fin start på våren gjort att grill – och korvförsäljningen startat väldigt bra. Koncernens korvfabrik i Billesholm hinner inte med den kraftigt ökade efterfrågan. KLS Ugglarps lägger därför in ett extra skift för att kompensera den stora volymökningen.

Även HKScan konstaterar att grillsäsongen är här med ökad efterfrågan på griskött. Hög efterfrågan på nötkött och mycket stark efterfrågan på lamm – och fårkött.

Återhämtning för export

KLS Ugglarps konstater­ar i sitt marknadsbrev att exporten av kött och biprodukter har varit något dämpad en tid, men att man nu kan se en förändring i efterfrågan på exportmarknad­erna igen.

– Vi ser nu att försäljningen mot Sydostasien så smått börjar ta fart igen vilket är glädjande eftersom det är produkter som inte konsumeras i Sverige, skriver Jonas Tunestål.

Danish Crown konstaterar i ett av sina senaste marknadsbrev att efterfrågan från Asien vaknar till, men att köparna väljer att dela upp sina ordrar på flera leverantörer för att sprida riskerna att någon inte kan leverera på grund av corona.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste