25 procent fler sökande till SLU

När Antagning.se stängde sin anmälan till höstens utbildningar hade SLU:s grundutbildningar fått 25 procent fler anmälningar än i fjol.

Veterinär- och djurskötarutbildningarna samt trädgårdsrelaterade utbildningarna är de populäraste grundutbildningarna på SLU. Foto: Mostphotos

För SLU:s del handlar det bland annat om 25 procent fler sökningar till utbildningarna på grundnivå. Totalt sett för alla utbildningarna i landet ökade antalet sökningar med 13 procent mot förra året. Lantbruksuniversitetet fick även 20 procent fler förstahandssökande jämfört med förra året. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.

Viktiga utbildningar

Det är svårare att göra jämförelser när det kommer till masterprogrammen, eftersom utbudet ändras, men jämfört med de program som fanns att söka även förra året, ökade antalet förstahandssökande med 68 procent.

– Självklart är det mycket uppmuntrande för SLU att se den tydliga ökningen av antalet sökande till våra viktiga utbildningar, samtidigt som jag måste vara försiktig med att dra för stora slutsatser. Jag vet att de som söker utbildningar ofta söker väldigt många olika program och kurser, så det är först när vi har våra nya studenter på plats som vi kan dra de stora slutsatserna, säger SLU:s prorektor Karin Holmgren.

Populäraste sökningarna

Enligt SLU är det ansökningarna till de mest populära utbildningarna på grundnivå - veterinär- och djurskötarutbildningarna samt trädgårdsrelaterade utbildningarna - som ökat mest. Men även hippologprogrammet för ridhäst ökade, från 72 till 126 förstahandssökande. På mastersnivå är det de två varianterna av Outdoor environments for health and well-being som lockar flest sökande.

– Det är väldigt roligt att se det stora ökade intresset för våra trädgårdsrelaterade utbildningar och ett försiktigt ökat intresse för våra agrart inriktade utbildningar. Det här är ju utbildningar som är centrala för en hållbar utveckling av svensk och internationell matproduktion och vi behöver fler utbildade inom dessa områden för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Karin Holmgren.

Att intresset för att söka högskolestudier ökar i oroliga tider är känt sedan tidigare och corona-pandemin är inget undantag.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lantbruket förtjänar ett åtgärdsprogram som är rimligt  

Krönika: Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram inför kommande cykeln 2021-2027 är ute på samråd. Deras uppdrag går bland annat ut på att visa hur Sverige ska komma till rätta med de problem som finns i/kring våra vattenmiljöer. Som vattenrådgivare förväntas jag att läsa och granska åtgärdsprogrammen och alla tillhörande dokument i sömmarna för att komma med relevanta åsikter från mitt perspektiv.

Kommentera