Har diskuterat ransonering av mat

Regeringen har i tysthet, förberett för en eventuell ransonering av livsmedel, och fört en dialog med Ica, Coop, Hemköp och Willys i förebyggande syfte.

Om det skulle krävas en ransonering av livsmedel i Sverige har regeringen genom lagstöd rätt att kräva att matvarukedjorna hjälper till att ransonera ut varorna till kunderna. Foto: Mostphotos

Om det skulle krävas har regeringen med hjälp av lagstöd rätt att tvinga de svenska dagligvarubutikerna att hjälpa till att ransonera livsmedel, om det skulle behövas som en åtgärd för att klara av följderna av corona-krisen,

– Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan, säger statssekreterare Per Callenberg som exempel på en åtgärd som man skulle kunna ta till, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Aktuell fråga

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson, för man en dialog med dagligvarubutikerna i Sverige i förebyggande syfte, Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Just nu råder det ingen brist på mat i Sverige enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson. Enligt näringsdepartementets egna beräkningar är frukt och grönsaker de enda dagligvaror som kan ta slut. Men ändå har livsmedelsförsörjningen blivit en aktuell fråga i och med corona-krisen, eftersom Sverige är beroende av import av många livsmedel. Därför har regeringen inlett en dialog med kedjorna Ica, Coop, Hemköp och Willys för att diskutera en eventuell ransonering.

– Ransonering har diskuterats. Men hittills har det inte behövts. Vi har inte något system för hur det skulle gå om vi kommer till den punkten, säger Per Callenberg enligt SvD.

Men om regeringen skulle komma fram till att ransonering behövs skulle ett första steg vara att fråga livsmedelskedjorna om hjälp med att fördela varorna i landet. Något som det även finns lagstöd för.

Samhällsbärande funktion

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson har företag som Ica och Coop fått en samhällsbärande funktion i och med krisen, samtidigt betonar hon vikten av att stärka upp hela leveranskedjan för att klara livsmedelsförsörjningen i Sverige. Att det kan bli brist på just grönsaker och frukt beror framförallt på svårigheten med att få hit arbetskraft och att få svenskar att vilja arbeta inom de gröna näringarna.

– Vi måste hitta ett smörjmedel för att få arbetslösa i Sverige att ta jobben. Vi har sänkt kraven för a-kassan till tre månader. Räcker det för att fler ska ta jordbruksjobb? Det är sånt vi tittar på nu, säger Jennie Nilsson till SvD.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste