Redo att anta utmaningen

Krönika: Den stora Covid19-bubblan ligger tät runt studentkorridoren i Skara, precis som examensarbetesbubblan. Man vet inte riktigt vad som är verklighet. Studentlivet slutar inte som man hade tänkt sig, men det är förstås en petitess i rådande tider. 

Therese Åström

Vi kommer ut i arbetslivet under finanskris och oklara förutsättningar. Men det kan trots allt vara så att vi har valt precis rätt utbildning och bransch. De gröna näringarna har precis öppnat sina armar och erbjudit tusentals jobb till de som varslats eller permitterats. Äntligen har vår bransch, som skrikit efter arbetskraft, fått en öppning att nå ut i. Tråkigt att det ska behöva ske i en kris, men hade vi väntat oss något annat?

Jag känner mig redo att ta mig an utmaningen! Efter två år på agroteknikerutbildningen på BYS har jag drillats ordentligt. I att söka information på djupet, i att söka efter vad som verkligen intresserar mig. Framförallt i att ta beslut. Agroteknikerutbildningen bygger på egna val, på din egen nivå. Ett brett utbud av kurser som täcker det mesta av de gröna näringarna, men som även går att applicera på andra branscher. Trots att jag siktar på en framtid inom lantbruket har jag fått många verktyg som jag kommer att ta med mig hem till transportbranschen, där jag har mina rötter och där jag kommer att mellanlanda efter examen.

På senaste tiden har jag funderat kring hur det blir att komma ut i arbetslivet efter utbildningen. Med mycket kött på benen i många delar av företagandet – ledarskapsbiten, ekonomin, driften – kommer det vara någon skillnad att komma ut i dessa mansdominerande yrken jämfört med tidigare? Jag behöver inte dra några exempel, det är bara söka på #skiljagnarnafrånvetet. Tyvärr blir det nog ingen större skillnad, men jag tror att jag sitter på fler verktyg att ta till för att hantera eventuella idioter.

Kanske finns det en anledning till att kvinnor är det dominerande könet bland de som ansöker till agroteknikerutbildningen i Skara. Gör valmöjligheter istället för normer att utbildningen lockar för fler? Att man inte behöver rätta sig i något led och att det finns ömsesidig respekt bland alla studenter. Om statistiken får tala verkar agroteknikerutbildningen ligga i jämställdhetens framkant. Utbildningen bygger på att hela tiden omprövas och utvecklas utifrån arbetsmarknadens behov, därför utvärderas varje kurs och utbildningsomgång. Möjligheten att påverka bygger upp engagemang och trots att jag har engagerat mig inom organisationer under hela ungdomen har jag hittat en ny sida av mig själv under studenttiden. Här uppmuntras vi att hela tiden gräva djupare och ibland kan de nog ångra sig när vårt engagemang brinner till och hela utbildningens grund ifrågasätts, men samtidigt måste det komma ut för att man ska se det från andra vinklar. Jag tror verkligen att två år av grävande, val och engagemang har lärt många av oss att det inte alltid hjälper att skrika högt. Men ofta fungerar det utmärkt.

Jag tror inte att dumma frågor och påståenden kommer att sluta ställas på grund av en utbildning. Jag tror inte att jag under min livstid kommer att få leva under helt jämställda förhållanden. Men jag tror att vi som kommer ut i arbetslivet efter examen i maj, oavsett kön, är redo att ta oss an utmaningen att förändra och förbättra. Det blir kanske något knepigare för oss som inte enbart går efter dygnsrytmen, men det är tur att vi är bra på att göra fler saker samtidigt. Nu ska normer ifrågasättas och företag utvecklas, kris eller ej!

 

Therese Åström
Agroteknikerstudent
Biologiska Yrkeshögskolan

 

Artikeln publicerades fredag den 08 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste