Svenskt samarbete ska bekämpa antibiotikaresistens

Swelife ger tre miljoner kronor till forskning som kan göra antibiotikaresistenta bakterier känsliga för olika antibiotika igen.

 

Fredrik Almqvist, vd på QureTech Bio, är glad över bidraget från Swelife som visar att företagets lösningar kring problemet med antibiotikaresistens är värda att satsa på. Foto: QureTech Bio


Antibiotikaresistens är ett växande problem som gör att mediciner blir verkningslösa. Det vill QureTech Bio råda bot på. Företaget, som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar nya läkemedel som antingen förstärker effekten av befintliga antibiotika eller avväpnar bakterier istället för att döda dem. Metoder som bidrar till att minska resistensutveckling. Nu har företaget fått tre miljoner från Swelife för att fortsätta bedriva sin forskning.

– Vi är jätteglada över pengarna. Det hjälper oss att skapa en produkt som kan hjälpa patienter och räddar liv. Vi har hittat nya möjligheter att behandla svåra infektioner genom att göra antibiotikaresistenta bakterier känsliga för olika antibiotika igen. Vi har tidigare visat att våra substanser har effekt i en mycket svårbehandlad sjukdomsmodell och pengarna från Swelife gör det möjligt att fokusera på studier som är viktiga för att komma vidare för att utveckla en kommersiell slutprodukt, säger Fredrik Almqvist, vd på QureTech Bio, i ett pressmeddelande. 

Större samarbete

Företaget har tilldelats pengarna i samarbete med Umeå Universitet och Malmöföretaget Magle Chemoswed, via Swelifes utlysning av samverkansprojekt för bättre hälsa.

– Vi är mycket glada över detta samarbete, där vi kan kombinera vårt egenutvecklade drug delivery-system med de nya läkemedelskandidaterna som QureTech Bio utvecklat. Vårt mål är att vi tillsammans ska utveckla en produkt som effektivt kan behandla antibiotikaresistenta infektioner och därmed rädda liv, säger Peter Schuisky, CSO på Magle Chamoswed. 

Behovet är stort

Med hjälp av bidraget finns nu möjlighet för parterna att fördjupa samarbetet. Fredrik på QureTech Bio hoppas att det ekonomiska stöder ska göra att projektet kan drivas så pass långt att man i nästa steg kan intressera större aktörer att vilja investera. Något som är avgörande för möjligheten att ta fram en produkt som i slutändan kan hjälpa patienter. 

– Bara i USA dör en människa var femtonde minut på grund av en antibiotikaresistent bakterie. Att lösa den här problematiken är enormt viktig, säger Fredrik Almqvist och fortsätter:

– Vi är väldigt glada över att Swelife, trots den hårda konkurrensen, anser att vi har ett viktigt och bra projekt som är värt att satsa på – det är en kvalitetsstämpel. Pengarna ger oss ekonomiska förutsättningar att jobba mer långsiktigt. Vårt fokus och stora målsättning är att kunna rädda liv, och dessa pengar hjälper oss på den punkten. Vi har stora förhoppningar på framtiden.

 

Swelife

Swelife stödjer samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvård med målet att stärka life science i Sverige och förbättra folkhälsan. Det är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova och av programmets deltagande parter.Källa: Swelife

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste