”En milstolpe i fotosyntes­forskningen”

Trots att fotosyntesen är grunden för allt liv på jorden är alla dess funktioner ännu inte klarlagda. Under de senaste åren har en teori om att kvantmekaniska effekter är av betydelse i fotosyntesens komplexa process fått stort inflytande, teorier som forskare vid Lunds Universitet nu slår hål på. 

 

Ny studie vid Lunds Universitet slår hål på teorier om kvantmekanikens betydelse för fotosyntesen. Forskaren Donatas Zigmantas menar att upptäckten på lång sikt innebär en bättre förståelse för fotosynten. Foto: Johan Joelsson


– Jag hoppas att våra resultat blir en milstolpe i fotosyntesforskningen, bidrar till att korrigera felaktiga föreställningar och riktar in framtida arbete mot viktiga olösta problem. På lång sikt kommer vår upptäckt att ge en bättre förståelse av den fantastiska fotosyntesen som gett oss en grön planet sjudande av liv, säger Donatas Zigmantas, professor i kemisk fysik vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

En hypotes som gjort avtryck det senaste decenniet har varit att kvantkoherans, det vill säga när molekylens vågfunktioner svänger i fas, på ett smart sätt utnyttjas av naturen för att optimera fotosyntetiska organismer. Nu visar den nya studien att det inte stämmer. 

– Kvantbiologi är ett spännande koncept som på sistone väckt stor uppmärksamhet. Vissa forskare har föreslagit att den kan ge förklaringar där den klassiska fysikens lagar misslyckas. Men vår studie visar att de kvantmekaniska fenomen som föreslagits inte är nödvändiga för förståelsen av fotosyntesens innersta väsen, säger Donatas Zigmantas. 

Försvinner för snabbt

Den påstådda kvantkoheransen försvinner nämligen allt för snabbt för att spela en roll i fotosyntesens funktion. På en extremt kort tid av 100 femtosekunder, enligt forskargruppen som med hjälp av en ultrasnabb spektroskopi mätt hastigheten. 

Enligt Donatas så har många tidigare studier om kvantmekaniska effekter i fotosyntes baserats på en felaktig tolkning av tidsupplöst spektroskopidata. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste