Vill skjuta fram införandet av EU:s nya ekoregler

Den 1 januari 2021 ska nya EU-regler för ekologisk produktion införas. Men till följd av coronapandemin vill representanter i EU-parlamentets jordbruksutskott nu att införandet av de nya reglerna skjuts fram.

Representanter i EU-parlamentets jordbruksutskott vill att införandet av EU:s nya ekoregler skjuts fram för att inte skapa ytterligare instabilitet för producenterna i oroligheterna efter spridningen av coronaviruset. Foto: Mostphotos

Det är ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, tyska Norbet Lins, som med stöd från ett flertal EU-parlamentariker från olika politiska grupper har skrivit ett brev till EU-kommissionen där han ber dem skjuta upp införandet med ett år. Detta rapporterar LRF i sitt nyhetsbrev Brysselnytt.

Anledningen är att parlamentarikerna anser att det behövs stabilitet i jordbrukssektorns regelverk efter de svårigheter som virusets spridning har skapat. Att införa de nya reglerna som planerat menar man kan skapa ytterligare instabilitet. Enligt Brysselnytt har även chefen för IFOAM, som är EU:s paraplyorganisation för ekologisk produktion, sagt att han ser fördelar med att skjuta upp införandet så att producenterna får en bättre chans att förbereda sig.  

De nya reglerna innebär bland annat att kontrollsystem stärks, det blir nya regler för import av ekologiska produkter samt nya regler för omställning till ekologiskt.  

Nya EU-reglerna för ekologisk produktion i korthet:

Produktionsreglerna förenklas genom att vissa av undantagen försvinner.

Kontrollsystemet stärks genom strängare förebyggande åtgärder och noggranna kontroller längs hela leveranskedjan.

Producenter utanför EU måste följa samma regler som producenter inom EU.

Ekoreglerna kommer att gälla för fler produkter, till exempel för salt, kork, bivax, vinblad och palmhjärtan, och ytterligare produktionsregler kommer att införas för exempelvis hjort, kaniner och fjäderfän.

Det blir lättare för småbrukare att certifiera sina produkter genom den nya gruppcertifieringen.

En mer enhetlig strategi ska minska risken för oavsiktlig kontaminering från bekämpningsmedel.

Undantagen för produktion i avgränsade bäddar i växthus fasas ut.

Källa: Europaparlamentet

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste