Torr vår ger låga grundvattennivåer

Den hittills torra våren och en temperatur över genomsnittet har resulterat i låga grundvattennivåer i Mellansverige.

 

På flera håll i landet har en kombination av torka, utebliven snösmältning och tidig grönska medfört sjunkande nivåer i de små magasinen. Det har fått till följd grundvattennivåer under eller mycket under de normala för årstiden. Foto: Mostphotos

Sveriges Geologiska Undersöknings (SGU) vattennivåmätningar i månadsskiftet för april och maj visade resultat på nivåer under, eller mycket under, de normala för årstiden för stora delar av landet. I de små grundvattenmagasinen fortsätter nivåerna att sjunka.

Utebliven snösmältning

Året började med rikliga mängder nederbörd men har sedan följts av en vår torrare än normalt, framförallt i södra Götaland, norra Svealand och delar av Norrland. De låga grundvattennivåerna gäller främst de små grundvattenmagasinen där nivåerna för delar av Svealand och Götaland är mycket under de normala för årstiden. Anledningen är främst utebliven snösmältning och små nederbördsmängder, skriver SGU.

Mer nederbörd behövs

Men även en kombination av torka och tidig grönska har medfört att nivåerna har sjunkit i de små magasinen jämfört med mitten av april. Däremot har de små magasinens grundvattennivå i större delen av Norrland stigit. För en normal grundvattensituation behövs mer nederbörd de kommande veckorna och låga temperaturer skulle gynna grundvattenbildningen.

I de stora grundvattenmagasinen bedöms det för närvarande inte bli några stora problem med vattentillgången under sommaren, trots att delar av Svealand och Götaland i nuläget har nivåer under de normala för årstiden.

SGU uppmanar enskilda brunnsägare att vara uppmärksamma på sin vattentillgång då situationen under sommaren kan bli ansträngd.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste