Ökad återanvändning av vatten

Ny lag ska göra det enklare att använda återvunnet vatten för bland annat bevattning. EU-parlamentet har godkänt förordning om ökad återanvändning av vatten.

Under veckans plenarsammanträde godkände EU-parlamentet förordningen om ökad återanvändning av vatten. Foto: Mostphotos

Allt svårare problem med torka och en ökad vattenbrist i EU är bakgrunden till att den nya lagen röstats genom. Under EU-parlamentets plenarsammanträde godkändes den nya förordningen med minimikrav för återanvändning av vatten, rapporterar LRF Brysselnytt.

I dag anses jordbruket, industrin och den urbana utvecklingen tillsammans vara de största faktorerna till minskade grundvattennivåer. Reglerna i den nya förordningen ska göra det enklare att i en högre grad återanvända renat avfallsvatten för att minska uttaget från grundvatten och andra vattenkällor. Tillgängligheten till vatten för bevattning kommer, även under värmeböljor, bli större för jordbruket i och med den nya förordningen.

Plenarsammanträdet

En viktig del av arbetsgången inom Europaparlamentet är Plenarsammanträdet. Då avslutas det lagstiftningsarbete som gjorts i parlamentets utskott och de politiska grupperna. Vid plenarsammanträdet fattar EU-medborgarnas företrädare, parlamentsledamöterna, beslut i EU-frågor vid sidan av kommissionen och rådet.

Källa: Europaparlamentet

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste