Kan bli varmaste året som uppmätts

Trots minskade utsläpp till följd av corona förutser klimatforskare att 2020 kan bli det varmaste året som uppmätts av människan.

Efter varma temperaturer i början av året spår klimatforskare att 2020 kan bli det varmaste som hittills uppmätts. Foto: Mostphotos

Sedan temperaturmätningarna startade var 2019 globalt sett det näst varmaste året hittills. Medeltemperaturen var bara 0,04 grader kallare än rekordåret 2016. Men enligt tidningen The Guardian tror klimatforskare att 2020 kan så nya rekord.

– I år har vi ingen stark El Niño, trots det ser vi tecken på att 2020 blir ännu varmare. Det bekräftar att den globala uppvärmningen fortsätter, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, i en intervju med SVT.

Rekordvarmt januari

Redan under de första månaderna av 2020 uppmättes höga temperaturer globalt sätt. Januarimånaden i år, var den varmaste som någonsin uppmätts och både februari och mars var de näst varmaste, enligt NOAA, USA:s klimatkontor i North Carolina. Beräknat med hjälp av observationer av variationer för tidigare år, har olika meteorologiska institut i bland annat USA och Storbritannien förutspått att sannolikheten för att 2020 blir det varmaste året som hittills uppmätts ligger på mellan 50 och 75 procent.

– Det har varit några riktigt varma månader i början av året, vilket gör att 2020 mycket möjligt kan bli det varmaste året vi har observerat. Det följer väl den långsiktiga utvecklingen. Jag skulle bli mycket förvånad om det blir ett kallt år, säger Erik Kjellström.

Samtidigt anser Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, att det är ganska ointressant om 2020 blir det absolut varmaste året eller inte. Han tycker det är viktigare att titta på trender än specifika år.

Bidragande faktorer

Något som sticker ut i år är att El Niño inte är så starkt i år, värmerekordet 2016 berodde nämligen delvis på att väderfenomenet var extra kraftigt och då förde med sig höga temperaturer över Stilla Havet.

Dessutom bidrar de minskade luftföroreningarna i samband med coronaviruset, tvärtemot vad man skulle kunna tro, till att den globala uppvärmningen ökar.

­– Hur lustigt det än kan låta så bidrar den klarare luften till att luften blir varmare. Den effekten kan bidra med någon tiondels grad i ett globalt perspektiv. Samtidigt har årets minskade utsläpp av koldioxid inte någon direkt påverkan på klimatet just nu, säger Johan Kuylenstierna.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste