Blomflugor som multiverktyg för växtskydd

Naturens egna små drönare kan användas för pollinering och tillförande av nyttiga mikroorganismer. Det menar vinnarna av SLU Alnarp och Sparbankens Skånes innovationspris 2020. 

 

Bidraget “Flying Agents - Hoverflies for pollination, pest control and targeted vectoring of beneficial microbes” vann SLU Alnarp och Sparbankens Skånes Innovationspris 2020. Foto: Mostphotos


– Alla vet att pollinering av bin är av avgörande betydelse för ekosystemen och jordbruket. Bin används idag som ”flygande läkare”. De kan transportera biologiska bekämpningsmedel på blomstergrödor för att bekämpa skadegörare, säger forskaren Paul Becher, i ett pressmeddelande, som tillsammans med doktoranden Guillermo Rehermann tilldelats innovationspriset på 100 000 kronor. 

Bidraget handlar om att använda blomflugor till pollinering och i en förlängning att med precision kunna tillföra olika nyttiga mikroorganismer och även kemikalier. Blomflugor används redan i dag för biologisk bekämpning i växthus då de livnär sig på bland annat bladlöss. 

– Vi upptäckte att blomflugor lockas till vissa slags jästarter som är kända för att hämma skadegörare. Det ledde fram idén att kombinera pollinering och skadedjursbekämpning samtidigt som gynnsamma mikrober tillförs i ett slags levande drönar-multiverktyg för biologiskt växtskydd, berättar Paul.

Enligt juryn är bidraget ”unikt, innovativt, relevant och med goda möjligheter att bli framgångsrikt”. De två andra finalbidragen till priset, som delades ut för första gången, var: ”Syntetisk ko-urindoft – ett nytt vapen mot malaria” och ”Förädling av svenska ätbara perenna lupiner”. 

Mer om bidragen kan du läsa här: https://q.ja.se/6IQ06

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste