Planer för ytterligare utbyggd vindkraft

Planerna för att bygga ut vindkraften fortsätter trots låga elpriser och ekonomisk oro. Statistik från Svensk Vindenergi visar att det var stort intresse under första kvartalet.

 

Stort intresse för att bygga ut vindkraften visar statistik från Svensk Vindenergi. Foto: Mostphotos

Under första kvartalet 2020 togs beslut om vindkraftsinvesteringar med en sammanlagd effekt på 676 MW. Bara vid tre tidigare tillfällen har en kvartalsprognos varit högre. skriver Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande. Prognosen görs av Svensk Vindenergi och baseras på uppgifter hämtade från turbintillverkare och projektutvecklare på den svenska vindkraftsmarknaden.

–  Investeringshorisonten för vindkraft är över 30 år och siffrorna från årets första kvartal visar att vindkraftsbranschen tänker långsiktigt, trots den oro som finns i samhället just nu, skriver Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi.

153 verk beställda

Under första kvartalet 2020 har det beställts 153 vindkraftverk med en installerad effekt på 676 MW. 

Branschens prognos är att vindkraftsproduk­tionen kommer att öka från dagens 20 TWh till 44 TWh år 2023. 

Vindkraftbranschen har känt av effekterna av den pågående pandemin, bland annat genom tillfälligt stängda turbinfabriker i Europa. Ytterligare förseningar orsakade av Covid-19 riskerar leda till att projekt får problem med tillstånd.

–  Regeringen bör ge besked om en generell förlängning av miljötill­stånden för projekt som drabbas av förseningar på grund av Covid-19, skriver Charlotte Unger Larson.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste