Så kan utsläppen i livsmedels­kedjan minska

I den nya rapporten ”Insikter#12 – Klimat” har konsultfirman Macklean kartlagt var de största utsläppen inom den svenska livsmedelskedjan finns, och hur företag kan arbeta och samverka för att hantera klimatut­maningen. 

 

Sveriges livsmedelsproduktion är en av världens mest hållbara, men trots detta finns potential att bli ännu bättre.Foto: Macklean

Enligt rapporten krävs att företag, både upp- och nedströms i värdekedjan, tar ansvar för att minska klimatpåverkan, och beslutsfattare inom livsmedelskedjans alla företag har ett stort ansvar att engagera sig i arbetet. På många livsmedelsföretag har man börjat agera, men enligt Macklean behöver fler göra detsamma. I rapporten har man identifierat två drivkrafter för stärkt klimat­arbete hos svenska livsmedelsföretag - växande krav på och intresse för produkter med lågt klimatavtryck samt potential för besparingar i den egna verksamheten. 

Enligt Macklean står primärproduktionen för 89 procent av livsmedelskedjans klimatpåverkan, livsmedelsindustrin för tio procent och grossister en procent. 

Läs hela rapporten här: https://www.macklean.se/aktuellt/nu-slapps-insikter-12--klimat/ 

 

Tre tips från Macklean:

  • Arbeta med de egna direkta utsläppen
  • Ta en aktiv roll för att minska indirekta utsläpp i värdekedjan
  • Sätt upp en strategi för hur klimatarbetet ska kommuniceras och kommersialiseras

 

Jordbruksaktuellt

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vessige Biogas bygger anläggning för fordonsgas i unikt projekt

Utanför Falkenberg inleds under senhösten bygget av en uppgraderingsanläggning för biogas där fordonsgas ska produceras. Projektet är det första i Sverige där lantbruk­are står bakom en anläggning som trycker ut förädlad biogas från gårdarna rakt ut i stamnätet. − Min vision är att jag ska kunna köra mina egna maskiner på mitt eget bränsle, säger Lars Paulson, lantbrukare, biogasproducent och ordförande i Vessige Biogas.

 

Kommentera