Rapsselfies orsakar problem

En trend av att ta selfies i blommande rapsfält har spridit sig i landet, och lantbrukare i bland annat Blekine, Östergötland och Södermanland rapporterar om problem med personer som vandrar ut i de blommande fälten.

Selfies i ett blommande rapsfält har blivit vanligt förekommande på sociala medier. Nu har lantbrukare behövt sätta upp stoppskyltar för att minska skadorna på grödorna. Foto: Mostphotos

– Att bara stanna vid ett fält och stå i kanten och ta ett kort på sig själv fungerar alldeles utmärkt, men går man ut i fälten ska man veta att man gör en stor skadegörelse på lantbrukarens gröda. Och det är en gröda som är av ekonomisk betydelse för lantbrukaren, som ska skördas och bli en intäkt så småningom, säger Johan Lagerholm, ordförande i LRF Sörmland, till Sveriges Radio.

Tillväxten avstannar

När personer går ut i rapsen finns risken att stjälkarna knäcks, vilket leder till att tillväxten avstannar.

– Det blir skadat när man trampar ner en planta. Just i år har vi mycket blommor, ända långt ner på stjälkarna, så hela plantan är viktig, säger östgötska lantbrukaren Peter Borring, i en intervju med SVT.

Kört ut fordon

Enligt SVT har människor inte bara vandrat ut på fälten, utan folk har även åkt ut med bilar, motorcyklar och cyklar.

– Man blir lite ledsen att svenska folket, som borde ha allemansrätten i ryggmärgen, inte förstår att man inte får åka ut med fordon i ett fält, säger Peter Borring.

Satt upp stoppskyltar

Problemen har lett till att flera lantbrukare har behövt sätta upp stoppskyltar längs kanterna på rapsfälten. Carl-Göran Svensson i Ramdala är en av dem.  

– Vi är flera lantbrukare som har problem med att folk går in flera meter i fältet för att ta selfies. Det är såklart okej att ta bilder, men inte att gå ut i fälten. Allemansrätten gäller inte för att beträda en åker som är beväxt, säger han till SVT.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste