”Det handlar om kornas vara eller icke vara”

En bit in i Upplands skogsbygd, strax söder om Järlåsa intill Strandsjön, ligger Sunnansjö gård. För ett decennium sedan var strandängarna här igenväxta. Nu betas och trampas de på av fem dikor med kalvar, samma kor som spelar huvudkaraktärerna i den nysläppta boken ”Kornas planet”, författad av dess ägare Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren.  

 

Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen är aktuella med boken ”Kornas planet”. 
– Boken blev mer personlig än vad vi först hade tänkt men det har varit väldigt spännande och roligt i hur den blivit till, säger Ann-Helen. Foto: Towe Johnson


Det är inte för inte Ann-Helen Meyer von Bremen, lantbruksjournalist, och Gunnar Rundgren, lantbrukskonsulent, beskriver korna som människans bästa vän. När författarna håller ko-boksläpp på gården i Sunnansjö dröjer det inte länge förrän korna med kalvarna i släptåg kommer när Ann-Helen ropar. De är alla döpta efter sina karaktärsdrag, såsom Borta, Bossa och Spritta. 

– Kor är ju flockdjur, men väldigt olika som individer och det har vi också sett gå i arv från mor till dotter, berättar Gunnar. 

Intresset för samspelet mellan människa och kor samt erfarenheterna som ganska nyblivna koägare är en del av grunden till boken ”Kornas planet”. Det är, blandat med egna erfarenheter, historia och vetenskapliga rön, en bok om kon och inte minst vårt sätt att se på henne. 
 

”Kornas planet – om jordens och mångfaldens beskyddare” är en bok om kon som varit människans följeslagare under 11 000 år. Det är en kärleksförklaring till kon men också en svidande kritik till hur kon förvandlats till en planetskadande produktionsmaskin.

Ett bredare synsätt

Författarna anser att kon är en viktig kompanjon för att bygga en mer hållbar värld, men då måste hennes mångsidighet och ekologiska roll tas tillvara. 

– Folk gillar kor, men många har en väldigt smal syn på korna. Man tänker inte så mycket på dem och vilken roll dem spelar. Inte minst i den här sneda matdebatten så blir det en väldigt svartvit syn. Vi vill visa att man både kan tycka om kor och äta upp dom utan att det måste vara ett problem, säger Gunnar. 

– Vi hoppas att om man läser boken att man ska förstå att saker är både enklare än man tror men också mer komplicerat. Att den kan ge insikten att om vi ska behandla korna på ett annat sätt än den generella utvecklingen i dag, då kommer det innebära stora förändringar på hela våran tillvaro. Det handlar om kornas vara eller icke vara, kornas roll och bondens roll. Det är ett helt system. Det är inte så enkelt som att byta ut mjölken mot havredryck eller hamburgare mot sojabiff så blir det bra, säger Ann-Helen. 

I boken beskrivs kons betydelse för människan och samhället, nu som då, men också hur hon i dag framställs som ett planetärt hot med den enda uppgiften att leverera billig mat. Deras roll att utnyttja lokala resurser var tydligare och viktigare tillbaka i tiden, menar Gunnar.  

– Att betesmarkerna växer igen beror i första hand på att det är billigare att fodra kor med odlat foder än att använda betesmarkerna. Det är inte att det är för få kor egentligen, utan att det är billigare att låta dem äta odlat foder och det i sin tur drivs av konstgödsel. Tänker man bort konstgödsel så får man genast ett annat odlingssystem och ett annat sätt att hålla korna på. 
 

I början av maj hölls det ko-boksläpp hemma på gården i Sunnansjö. När Ann-Helen går ut i hagen och ropar kommer både kor och kalvar.

Begränsa resurser

Ann-Helen och Gunnar tror att det skulle behövas en resursbegränsning och ett annat effektivitetstänk för att också nå ett bredare synsätt på kon. 

– Vi slänger för mycket i hela kedjan, för att vi har råd och har ett överflöd. Men med en tillvaro med mer begränsade resurser så kommer vi också använda dom resurserna vi har . Det finns ju väldigt mycket effektivitetstänkande inom jordbruket i dag men egentligen är vi inte alls effektiva, säger Ann-Helen. 

– Effektiviteten i dag styrs ju mot att spara på arbete i första hand, det är det som är det viktiga. Om man istället ska spara på fossila utsläpp eller kväveutlakning då blir ju effektivitetstänket ett annat, tillägger Gunnar. 

Hur tror ni ko-debatten ser ut om ett par år? 

– Jag tycker det finns en viss ökad förståelse. Och corona hjälper till skulle jag vilja påstå, det är inte roligt men vi har fått ett ökat intresse för sårbarheten på samma sätt som vid Rysslands ockupation av Krim. Det finns ett ökat intresse för självförsörjning och resilienta odlingssystem. Och där passar kon in extremt bra, hon är ju en väldigt användbar förvaltare av resurser, säger Gunnar. 

– Det finns en slags insikt nu i att vi behöver dom här korna för naturbetesmarkerna för det är tydligen en massa biologisk mångfald där som vi egentligen inte begriper vad det är men som det pågår en debatt kring, säger Ann-Helen och fortsätter:

– Men jag hoppas att det synsättet vidgas, för problemet är att dagens naturbetesmarker är för få, det är därför arter dör. Vi behöver mer naturbetesmarker men också mer gräsmarker överhuvudtaget. Vi behöver det här blandade mosaiklandskapet, det är det som gör en biologisk mångfald och i den mångfalden är det inte bara frågan om några lavskrikor eller bombmurklor utan det är livsväven som vi ingår i, avslutar hon.

 

Bonden och människan har skiljts ut ur symbiosen med kon och naturbetesmarkerna blir ännu en typ av produktion som man kan syssla med, förklarar Gunnar Rundgren under ko-boksläppet på Sunnansjö Gård.
– Istället för att det integreras i själva produktions­systemet på ett vettigt sätt så blir det ett självändamål att upprätthålla naturbetesmarker. Och eftersom det inte lönar sig så får man pytsa fram massa samhällspengar för att göra det. Vi ser ju hellre ett system där man integrerar de här sakerna i ett självbärande odlingssystem.

 

Boken ”Kornas planet” släpptes i april av Ordfront Förlag.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare och Gunnar Rundgren är lantbrukskonsult, författare och skribent. 

På Sunnansjö Gård bedriver de odling och försäljning av perenner, träd och buskar samt grönsaker efter säsong. Företaget arrangerar också fördrag, studiebesök och gårdsvandringar.

 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste