Värme, vatten och virus pressar elpriset

En varm vinter med mycket nederbörd och kraftiga vindar ledde till låga elpriser. I kombination med utbrottet av covid-19 ha elpriserna pressats ytterligare.

 

Spotpriset för el i elområde 3 har fallit kraftigt på elbörsen Nordpool sedan årsskiftet. Varm vinter, mycket nederbörd och dämpad efterfrågan bidrar till att pressa priset.


– Trenden fortsätter och trots att april varit relativt normal rent väderleksmässigt, så fortsätter elpriset att vara rekordlågt, kanske till och med över ­sommaren, säger Jonas Stenbeck, Vattenfall Försäljning.

Det rörliga elpriset för april blev cirka 9 öre/kWh i elområde 3 (Mellansverige), vilket i jämförelse med förra året är över 30 öre billigare. Endast vid tre tillfällen tidigare har priset i elområde 3 l­egat under 10 öre/kWh.

Gott om vatten

Tillgången på vatten i vattenkrafts­områdena är mycket god och ligger över genomsnittliga nivåer för perioden. 

Normalt startar vår­floden på allvar under början av maj för att nå sin topp en månad senare. Vilket kan påverka priserna ytterligare nedåt.

– Den utdragna våren gör att de stora snömassorna i främst Norge smälter sakta och vårfloden blir därmed något förskjuten, vilket gör att tillgången på vattenkraft blir stabil och det kommer hålla nere spotpriset på Nordpool under maj, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Utöver vattenkraften så levererar både kärnkraften och vindkraften som planerat. Under april stod vattenkraften för 58 procent av elproduktionen, kärnkraften stod för 17 procent och vindkraften för 12 procent.

Minskad efterfrågan

Spridningen av covid-19 har gett en nedgång i elförbrukningen till följd av att fler industrier i Sverige använder mindre el. Enligt Bixia är det dock endast några få procent lägre och alls inte samma nedgång som i Europa. Den minskade efterfrågan har dock  effekt på elpriset.

– Elpriset kunde varit ännu lägre om vi inte handlade i euro. Vid den förra bottennoteringen på elbörs­en, år 2000, kostade en euro cirka 8,30 kronor, idag ligger den på 10,60 kronor, säger Johan Sigvardsson.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste