Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del
Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?
Ett ökat semestrande i Sverige skapar nya möjligheter för den gröna näringen att flytta fram sina positioner inom besöksnäringen, en av alla de verksamhetsinriktningar som svenskt lantbruk redan idag bedriver. Människor vill vistas i skog och mark, äta svenska produkter och njuta av lugn och ro. När jag skriver dessa rader hör jag samtidigt på nyheterna om det ökade intresset för att vandra i de svenska fjällen. Att njuta av vackra vyer kan man göra i hela landet. Hur kan landsbygden i Sverige paketeras så att den nya trenden blir att njuta våra vackra landskap? I Frankrike kan man cykla i Champagne och njuta deras mat, dryck och landsbygd. Varför inte utveckla motsvarande koncept med lantlig idyll och god svensk mat (och egen medhavd dryck…)? Att rida på vågen av Sverige som matland och hitta nya samarbeten mellan lokalproducenter och B&B för att upptäcka den svenska landsbygdens skatter borde kunna få ett större intresse när semesterplanerna ställs om till nya mål. Varför inte träningsresor med workshops och föreläsningar knutna till kost och hållbarhet, ämnen som ligger nära den gröna näringen? Att hitta koncept och samarbetspartners blir utmaningen. Intresset finns.
Trenden för svenskarnas utgifter för turistresor har varit stigande under många år och turismen i Sverige fortsätter att växa. Antalet gästnätter ökade med fyra procent under 2019 jämfört med året dessförinnan. Majoriteten av gästnätterna utgjordes av svenska besökare. Det handlar således inte om att skapa en ny marknad utan snarare stärka en uppåtgående trend och framförallt bli en större del av den.
Framtiden har inget facit heter en skrift från LRF som har några år på nacken. En tankeväckande rubrik. De aktiva val och positioneringar som lantbruksnäringen gör nu blir i framtidens historieböcker ett facit över hur svenskt lantbruk hanterade effekterna av coronapandemin. Spännande, eller hur?
Rolf Åttingsberg
Handelsbanken