”Kontakta alltid veterinär om hunden blir ormbiten”

Vid misstänkt huggormsbett bör hunden alltid tas till veterinär. Den uppmaningen riktar veterinären Fredrike Ritter vid Blå Stjärnans djursjukhus till hundägare.

Huggorm.                                    Foto: Britt-Marie Ingdén-Ringselle

Det är när den första riktiga sommarvärmen kommer som de flesta fallen med ormbitna djur brukar komma in till landets veterinärmottagningar och djursjukhus. Och misstänker du att din hund blivit ormbiten bör du kontakta en veterinär.

– När det är så här varmt ligger ormarna gärna i värmen och solar och värmer sig, berättar veterinären Fredrike Ritter, som jobbar på Blå Stjärnans djursjukhus i Borås för Sveriges Radio och uppmanar hundägare att ha god uppsikt över sin hund och vara uppmärksam på att den kan bli ormbiten.

Ormar gillar att ligga och sola på stenar, i kanten av grusvägar men också på ängar och där det finns högt gräs, förklarar Fredrike Ritter.

Det säkraste första tecknet på att hunden bli vit ormbiten? 

Fredrike Ritter.      Foto: Blå Stjärnan

– Man brukar märka det genom att hunden skriker till. Det gör ju ont att bli biten. Och sedan kommer svullnaden väldigt väldigt fort – det är nästan så man kan se den växa medan man tittar på hunden. Och då kontaktar man en veterinär direkt. Det är svullnaden man ser det på, förklarar Fredrike Ritter

Om hunden blir ormbiten bör man i det första skedet se till så att den vilar och tar det lugnt. Om hunden springer eller på annat sätt anstränger sig pumpas ormgiftet fortare runt i kroppen och de vitala organen:

– Ormgiftet söker sig till organ med små blodkärl – njurar, lever, hjärta till exempel. Och där ställer det till bekymmer, förklarar Fredrike Ritter för Sveriges Radio.

Varje år kommer omkring 2 000 hundar i Sverige till en veterinär för att de blivit bitna av huggorm, och av dem avlider ett tiotal.

 

Artikeln publicerades måndag den 01 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste