I maj vände försäljningen nedåt

2020 började bra för landets traktoråterförsäljare och både mars och aprils försäljningssiffror såg inte ut att ha påverkats av detta sekels hittills värsta pandemi. Men i maj vände kurvan nedåt.

Marknadsledarna är alltjämt John Deere, följt av Valtra och Massey-Ferguson.        Källa: Stregi Företagsutveckling

Om det är ett trendbrott eller bara ett hack i kurvan orsakat av att flera av världens traktortillverkare haft sina fabriker stängda återstår att se. I maj såldes 84 färre traktorer än samma månad 2019. 

Maj månad var inget undantag i försäljningstrenden med en tyngdpunkts- förskjutning mot allt större traktorer.

Pandemin har förstås inte ruckat på John Deeres ställning som ohotad etta på traktormarknaden. I maj var det dock flera av John Deeres modeller som tappade i försäljning rejält.

John Deeres mest sålda traktor i maj – 6155R – levererades bara i drygt hälften så många exemplar som i maj 2019. Ännu mer sjönk försäljningen för 6215R och 6130R. John Deeres försäljningstapp i maj (15 färre sålda traktorer jämfört med samma månad i fjol) vägs fortfarande med råge upp av de försäljningsframgångar man haft i Sverige tidigare i år och under förra året. Fram till maj månads utgång i år har det levererats 274 JD-traktorer jämfört med 241 stycken samma period i fjol, vilket innebär att märket behåller sin marknadsandel på nästan 26 procent av Sverigemarknaden.

Ingen ändring i topp tre 

Tvåa och trea, sett till marknadsandelarna, är fortfarande Massey-Ferguson respektive Valtra.

Trenden med en ökande andel större traktorer ser också ut att fortsätta. Flesta traktorer såldes under maj månad i effektklassen 248-300 hästkrafter, med 22 sålda traktorer (jämfört med 29 sålda i maj 2019).

Den effektklass där försäljningen ökade mest jämfört med maj förra året var 56-68 hästkrafter, med 11 sålda traktorer (5 st maj 2019).

Den enskilt mest sålda traktormodellen blev även i maj Massey-Ferguson 5713SL, med 9 sålda traktorer vilket är exakt lika många som i maj 2019.

Maj är den första månaden i år med sjunkande traktorförsäljning.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste