Stor okunskap om brödets klimatnytta

Trots att allt fler svenskar väljer att äta vegetarisk kost av klimatskäl är det knappt 40 procent av svenskarna som tänker på att bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost. Det visar en ny undersökning.

 

Enligt Brödinstitutets undersökning glömmer många svenskar bort att bröd av många skäl är ett klimatsmart livsmedel.Foto: Brödinstitutet


Undersökningen som gjordes av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar också att endast 35 procent ser bröd som ett klimatsmart livsmedel och att bara sex procent vill äta mer börd av just klimatskäl. 

Viktig pusselbit

Enligt Brödinstitutet står maten för en betydande del av våra klimatutsläpp och utgör därför en viktig pusselbit i omställningen mot en mer hållbar livsstil. Enligt undersökningen från Brödinstitutet tar nästan en av tre svenskar hänsyn till klimatet när de handlar. 

Men trots detta är det få som känner till brödets klimatnytta. Hela 21 procent uppger att de vill minska sin brödkonsumtion på grund av klimatskäl. Men enligt Brödinstitutet är bröd något av det mest klimatsmarta man kan äta.  

– Brödet är underskattat när det kommer till klimatavtryck. I diskussioner om att vi ska äta mer växtbaserat för klimatets skull glöms bröd ofta bort. Bröd är ett mycket enkelt sätt att äta mer klimatsmart. Många tänker heller inte på att bröd är en naturlig källa till växtbaserat protein, och det är något vi gärna vill påminna om, säger Maria Sitell, legitimerad dietist och talesperson för Brödinstitutet, i ett pressmeddelande. 

Goda smaken

Enligt undersökningen är svenskarnas främsta skäl till att äta bröd den goda smaken, följt av att bröd anses vara enkelt att förbereda och tillaga. 
 

5 Skäl att äta mer bröd för klimatet

  1. Bröd har ungefär lika låg klimatpåverkan som baljväxter.
  2. Bröd kräver mycket små mängder vatten i hela produktionskedjan.
  3. Sveriges stora produktion av spannmål gör brödet till ett närodlat livsmedel. 
  4. Bagerier som bakar bröd utnyttjar ugnen väl vilket ger en energisnål bakning. 
  5. En av fyra svenskar lägger ofta matrester på bröd - ett bra sätt att ta hand om rester.

Källa: Brödinstitutet

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste