Konsumenthotet mot vår raps

Vår oljeväxtodling dras med många riktigt stora utmaningar. Viktiga preparat för bekämpning av skadeinsekter har förbjudits. Viltskadorna skenar. Och selfie-tagandet tycks öka.

 

Jag talar av egen erfarenhet när jag raljerar över stadsbors förmåga att göra minimala ”problem” till stora frågor. Den som inte har några ”riktiga” problem i sitt liv kommer nästan undantagslöst att förstora upp någon liten fråga till orimlig storlek. Det ligger en del sanning i raljerande över ”stadsbors” överreaktion på en del små företeelser, som för en lantbrukare synes vara bagateller. 

De senaste veckorna har sociala medier fyllts av inlägg av upprörda lantbrukare som förargas av att den lägre stående rasen ”stadsbo” tar selfies i rapsfälten. Skadorna av detta beteende förutspås bli omfattande och utvecklingen okontrollerbar om inte ”stadsbor” utan pardon stoppas i fältkanten. 

Ja, du anar nog redan att jag finner problematiseringen av selfie-­tagandet onyanserad. 

Lagen är tydlig, du får inte beträda växande gröda. Här behöver inget förtydligas. 

Att leva efter principer utan beaktande av proportioner är inte konstruktivt. Vår oljeväxtodling dras som sagt med många riktigt stora utmaningar, där viltbetning, skadeinsekter och bomullsmögel ensamma kan skrämma skiten ur en oljeväxtentusiast. 

Vi skriker efter ökat intresse för vår landsbygd, vårt lantbruk och svensk mat. Medvinden är nu tydlig och i sommar ska svenskarna njuta av våra frodiga fält istället för Cyperns och Kanarieöarnas karga landskap. Sicket flyt!

Raps är en magisk gröda. Den står tack vare kraftig pålrot emot både blöta och torka förbluffande väl. Har man vid höstetableringen bara lyckats hålla tillväxtpunkten låg klarar den att se heldöd ut efter vinterns härjningar och ändå komma igen bra. Den breder ut sig med kraft och etableras med fördel med stort radavstånd och få plantor per kvadratmeter. Det är få grödor som det är lika lätt att beträda i fält utan att trampa på en planta. 

När lantbrukare i sociala medier och i värsta fall även i andra medier tävlar om att vara mest offer för ”selfie-vågen” i rapsfälten, beter de sig exakt som de ”stadsbor” de raljerar över, de problematiserar ett minimalt problem bortom rimliga proportioner. 

Var inte sån. 

Nej, att inte skälla ut en person för att den med förstånd försiktigt tagit sig två meter in i rapsen och tar en selfie innebär inte att du legitimerar bilkörning i fälten eller att vi kommer att behöva skylta upp runt åkrarna var gång vi gör en växtskyddsbehandling. 

Ta chansen att berätta mer om din odling, tipsa dem om att tagga gården, #svenskraps och #frånsverige samt #jordbruksaktuellt såklart, när de ändå är i farten. Nästa gång de kommer på besök kommer 99 av 100 med säkerhet att kliva mer försiktigt i fältet, eller kanske inte alls. 

Det är våra kunder. Det är våra medmänniskor. De flesta svenskar äger inte ens 100 kvadrat­meter att odla. De flesta svenskar har inte fått möjligheten att köra traktor. De flesta svenskar har inte ynnesten att kunna bo på landet. De flesta svenskar vet inte hur raps odlas eller används. 

Välj dina konflikter med omsorg. 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 10 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste