Örebro-student utvecklar skörderobot

Inom ramen för projektet Agtech har studenten Nick Shindler som mål att ta de USA-tillverkade skörde­robotarna ytterligare ett steg framåt. Projektet är en del av ett samarbete mellan Region Örebro län, Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet och går under namnet AI.MEE-projektet. 

 

Den USA-tillverkade skörderoboten vidareutvecklas nu av studenten Nick Shindler på Örebro universitet för nya användningsområden, både inom jordbruket och industrin i regionen. Foto: Anna Lorentzon


– Skörderobotarna kan lyfta upp, flytta och ställa ned små till medelstora objekt, som till exempel tunga krukor. De har sensorer som gör att de inte krockar med saker i omgivningen och de rör sig relativt snabbt, förklarar Nick Shindler, student i robotik på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande. 
 

– Tack vare att vi använder färdig hårdvara, alltså robotar som redan finns, slipper vi börja från noll och bygga robotar, berättar Nick Shindler, student i robotik på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet. Foto: Anna Lorentzon

”Lär sig nya saker”

Robotarna som Nick jobbar med har utvecklats av det amerikanska företaget Harvest Automation. Men på universitetets robotlabb öppnas robotarna upp igen och ett Robot Operating System, ROS, tillförs som gör det möjligt att programmera dem så att de kan lära sig nya saker. 

Med hjälp av ROS kan olika ­robotapplikationer byggas och därigenom ges robotarna nya funktioner. Systemet består av en uppsättning mjukvarukomponenter som ­hanterar kommunikation mellan bland annat olika plattformar och sensorer. 

Hos tillverkaren i Boston ses det öppna gränssnittet som en chans att hitta nya användningsområden för skörderoboten. 

– Projektet ger oss också tillgång till spetskompetens och den senaste AI-forskningen vid Örebro universitet. Vi tror att kombinationen av dessa två saker kommer att skapa möjligheter att utveckla vår produkt både för befintliga kunder och också öppna upp helt nya marknader, till exempel inom automat­iserade lager eller andra områden som vi ännu inte har närmat oss, säger Charles Grinnel, vd på Harvest Automation, enligt Alfred Nobel Science Park. 

Enligt Anna Töndel, projektledare på Alfred Nobel Science Park, finns det i dag en stor efterfrågan på flexibla automationslösningar inom både små och medelstora industrier.

– Här ser vi att en automatisering av tunga och monotona sysslor i allt från den lilla bärodlingen till mer traditionell tillverkningsindustri utan krav på stora investeringar skulle vara till hjälp. Projektet öppnar upp möjligheten för flera lösningar och användningsområden i vår region, säger Anna Töndel.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera