Låt inte rädsla styra

Det finns ett citat som jag hörde på SRB-stämman 2018 som verkligen satt sig i mitt minne. Jag gillar egentligen inte klyschiga citat, tycker i smyg att det är rätt så töntigt. Men det här, det är faktiskt inte töntigt alls utan mer bara ett bra uttryck. ”Man ska aldrig låta rädsla styra sina val.” 

 Tre år på Alnarp,
tre år med nya bekantskaper och tre år av viktiga lärdomar om den gröna näringen, om andra människor och kanske framför allt om sig själv. Det börjar nästan bli lite vemodigt nu såhär i slutet på maj när jag skriver detta. Jag kan knappt greppa hur fort de här åren har gått, än mindre hur mycket vi faktiskt hunnit med. Att ensam flytta iväg 40 mil för att plugga på ett ställe man inte kände en människa på kändes som ett enormt steg där sommaren 2017. 

Att ge sig ut som nyexaminerad lantmästare i lantbruksbranschen däremot, det har aldrig skrämt mig överhuvudtaget. Visst att det kommer vara ett stort steg att en dag driva sitt eget företag med yttersta ansvaret, när lönsamheten idag för lantbruksföretag ofta inte är vad den borde i förhållande till nyttan, men ändå är det roligaste som finns och det enda jag kan tänka mig att ägna mig åt. Men det är inte läskigt, för vi behövs.

Jag vill gratulera alla som liksom jag tar examen från en lantbruksutbildning och ska ut i näringen, oavsett om det är på gymnasiet, någon kortare kurs eller på universitetet. Vissa yrkesgrupper kanske inte tycker det är fantastiskt att komma ut i ett samhälle i coronapanik. Men handen på hjärtat, vill man hålla på med lantbruk, är intresserad och skapligt duktig på något, då kommer man aldrig bli arbetslös. Det är en ganska skön garant ändå. Det kan hända att man inte alltid får sitt absoluta drömjobb utan får sänka kraven en smula, men då får det vara så ett tag. Att jobba som driftledare, djurskötare eller maskinförare skulle jag ändå säga är bland de viktigaste jobben i näringen. 

Vi är många som redan börjat jobba så smått på våra nya och gamla jobb, eller båda för den delen nu när sista halvan av terminen gått på distans. Några har åkt hem och fortsatt förvalta familjegården, eller en ny gård. En del vill hem senare efter att ha testat på något annat ett tag. Familjejordbruk som gått i generationer kan vara bland det finaste vi har och någonting att vara stolt över. Det är en sån enorm möjlighet. Samtidigt som det också kan vara en enorm press om man inte har intresset att driva gården vidare. Det ska man vara ödmjuk inför att man faktiskt inte valt att födas in i denna tradition. I det fallet tror jag att det till viss del kan vara ännu jobbigare att ha förväntningarna på sig att bli nästa generation på gården om man inte vill, än det är att inte ha någon gård alls. Men det kanske är lätt för mig att säga som kommer från en släktgård, jag vet ju inte alls hur jobbigt det kan vara att inte ha en gård i familjen såklart. Men man ska som sagt inte låta rädslan styra sina val, och samtidigt måste man respektera andras val. Det är inte för intet några av exjobben som skrivs i min klass berör ämnet att börja prata om generationsskiften i tid, ventilera önskemål och prata igenom allt. Det tråkigaste som finns är när familjer inte kan fira jul ihop längre på grund av osämja för den gård som varit släktens trygga plats i decennier. Respekt och ödmjukhet, det brukar räcka ganska länge. I de flesta situationer i livet.

Till sist vill jag väldigt gärna tacka min fina klass och alla andra personer jag fått förmånen att lära känna tack vare studierna på Alnarp. Oavsett vad jag någonsin kan komma att undra i mitt framtida yrkesliv så vet jag alltid några personer som jag kan ringa och diskutera saken med. Det är unikt och häftigt. Jag är så glad att jag inte lät den lilla minirädslan styra mitt val där sommaren 2017, för då hade nog mitt liv sett väldigt annorlunda ut idag. Tack klassen för den oftast stora inspirationen, tack för att ni ibland tränat mitt tålamod och tack för allt jag lärt mig av er. Vi ses snart igen.

 

Lisa Holmström

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste