Utskott ska granska djurtransporter i EU

EU-parlamentet har beslutat att införa ett utskott som ska granska djurtransporter inom EU och de som transporterar djur till EU.

605 EU-parlamentariker röstade för och 53 emot att införa ett nytt granskningsutskott för transport av djur inom EU och de transporter som sker till unionen.
– Jag är glad att vi fick en majoritet i Europaparlamentet för att starta ett granskningsutskott. Välfärden för de djur som transporteras måste respekteras. Det är ett bra första steg för bättre villkor för Europas djur, säger Fredrick Federley, i ett pressmeddelande. Foto: EU-parlamentet

Varje år transporteras 1,4 miljarder levande djur inom EU eller till länder utanför unionen, och problem med djurtransporter som bryter som rådande lagstiftning har blivit allt vanligare. Det gäller värme i lastbilarna, antal djur och att man under transporten inte tar tillräckligt med pauser.

– Djuren behandlas på tok för illa. I varma och trånga utrymmen ska de utså sina sista timmar innan slakt. Det är inte värdigt och jag tänker inte tåla detta längre, säger europaparlamentarikern Fredrick Federley.

Det nya granskningsutskottet har som uppgift att kontrollera om de djurtransporter som genomförs följer de regler som medlemsstaterna och EU har satt upp. Om tolv månader ska utskottet ha tagit fram en granskningsrapport.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste